Фандъкова: Вазов ни завеща голяма вяра в силата и духовната мощ на България

 

Отбелязваме 170 години от рождението на писателя Иван Вазов

 

"На 9 юли честваме 170 години от рождението на Иван Вазов. На своя 70-ти рожден ден, през 1920 година, Иван Вазов получава лично от цар Борис III най-високия държавен орден за тогавашното време: орденът "Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий". Той е единственият, който получава и правото да го задържи завинаги. В същия ден на тържествената церемония в Народния театър, с царски указ,  Иван Вазов е провъзгласен за Народен поет. Зад това признание стои не само държавническото решение, а огромната народна любов."

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на изложба, посветена на живота и творчеството на Иван Вазов.

Изложбата е в Галерията на открито в Градската градина пред сградата на Народния театър „Иван Вазов“.

Фандъкова посочи, че "на днешния ден, преди точно 100 години, на голямата сцена на Народния театър, Иван Вазов произнася своята реч на благодарност. Сигурна съм, че мнозина са чели и помнят част от думите му тогава: „Аз пях за България, защото я обичах. Аз насаждах в младите души вяра и обич към своето, защото бях син на България. Аз прославих нейната божествена хубава природа, защото бях очарован от нея. Аз се вглъбявах в историята ѝ, защото бях пленен от величието на нейния минал живот…Възпях нейните идеали, защото бяха свещени...Аз не изпълнявах дълг, за да мога да очаквам одобрение. Не извърших някакъв подвиг, за да ламтя за венци. Работих не за награда“.

И защото не работи нито за награда, нито за пост, а с несломима вяра в духовните сили на своя народ, Вазов получава място в сърцата на хората. И това място той завоюва със силата на думите – не само създавайки книжовния български език, но насищайки езика ни със сила, вълнение и надежди."

„Затова и София още помни онзи 27 ноември през 1919 г., когато в Париж е подписан Ньойският договор и от България са откъснати Западните покрайнини и Беломорска Тракия. Тогава спонтанно, без организация, софиянци се събират пред дома на Вазов, на няколко минути от тук, на ул. „Раковски“. Събират се, за да чуят от него думи на  утеха и кураж. Това ни завеща Иван Вазов – една голяма вяра в силата и духовната мощ на България“ – каза също кметът на София Йорданка Фандъкова.

В изложбата са представени и ценни експонати, доказателство за безпределната обич и признателност на целия български народ към Иван Вазов по време на честванията на двата му юбилея – Сребърната лира с венец, дар от Юбилейния комитет, орденът „Св. Св. Кирил и Методий“, Царският указ, с който Вазов е обявен за Народен поет, поздравителни адреси и др. Изложбата се организира от Столична община и Националния литературен музей.

Пред къщата музей на поета две деца рецитираха стихотворенията „Аз съм българче“ и „Молитва“.

На паметника на Иван Вазов бяха поднесени цветя. Думи за Вазов произнесоха зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов и директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов.

Пред къщата музея 11-годишната Калина Божинова и 13-годишният Симеон Ангелов рецитираха от любимия балкон на Вазов с изглед към театъра емблематичните му стихотворения "Аз съм българче" и "Молитва".

На събитието присъстваха директорът на Народния театър Мариус Донкин, писателят и драматург Мирела Иванова, председателят на БАН Юлиян Ревалски и заместник-министърът на културата Анелия Гечева.

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

 

09.07.2020