Фандъкова: В София се създават нови кадри в областта на IT технологиите

В София работят 90% от технологичните компании в страната

"В последните години аутсорсингът се измества от продуктови компании и в София се създават и развиват нови кадри в областта на IT технологиите. Първи започнаха „Телерик“ с академията, която създадоха и през която са минали около 1/3 от работещите в тази индустрия. След тях това продължи и академията „Софтуни“ за софтуерни специалисти." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на откриването на петия международен форум Inovation Explorer в присъствието на председателя на ЕК за България Огнян Златев.

"За 5 години софтуерният сектор бележи ръст от 120% в България, а в София работят 90% от технологичните компании в страната" – посочи също кметът Фандъкова. София беше домакин на мащабни международни събития, които събират IT специалисти.

За последните години в София откриха развойни центрове и нови лаборатории фирми като "Кока-Кола", Lufthansa Technik, Sensata Technologies, WM Ware, Telus, Аcronis.

По думите на кмета на София "Аз и екипът ми работим целенасочено за насърчаване на използването на иновациите и технологиите, защото те са в основата на устойчивата бизнес среда. А това е важно както за българския, така и за чуждия бизнес".

Бързото развитие на града е възможно само, ако заложим на предприемачеството и високотехнологичните производства. София има ресурс за това. С цел улесняване достъпа до финансов ресурс от миналата година стартирахме и програма за финансиране на иновативни стартиращи предприятия, а от тази – работим по Програма „Акселератор Стартъп София“. Програмата е отворена за кандидатстване до края на февруари 2019 г., като целта е да се съдейства за ускорен достъп до финансиране на иновативни, стартиращи и социални предприемачи.

От тази година общината финансира и програма за иновации в социалната сфера.

В рамките на форума бизнес профила на София представи изпълнителният-директор на Общинската агенция за инвестиции Владимир Данаилов.

 

Фотограф: Гео Калев

 

21.02.2019