Фандъкова: "За последните години Столична община инвестира 360 млн. лв. в образователна инфраструктура"

 

Кметът на София посети обновеното 51-во училище "Елисавета Багряна"

"В 51. училище "Елисавета Багряна" е направено цялостно обновяване на кабинети по химия, география, математика, физика, както и коридори и санитарни възли. Оформени са кътове за четене на книги. Проектът се нарича "Училище на бъдещето", но истината е, че това е училище на настоящето и нашата задача е всички български училища да изглеждат по този начин. Тежката реформа, която провежда МОН, е най-важната задача, за да бъдат модернизирани всички български училища. Досега шест столични училища поучиха възможност да модернизират кабинети, участвайки и със собствено финансиране в проекта, а вече към тях се добавят и 51-во и 18-то столични училища". Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на новия природо-математически център в 51. училище "Елисавета Багряна" заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев, директора на РУО Ваня Кастрева, президента на "Америка за България" Нанси Шилър, кмета на район "Красно село" Христо Апостолов и д-р Елеонора Лилова, председателя на Държавната агенция за закрила на детето.

"За последните години Столична община инвестира 360 млн. лв. в образователна инфраструктура – строителство и модернизация на детски градини и училища. В момента се извършва разширяване на Първа английска гимназия, като са осигурени средствата и за втория етап, който включва и строителство на физкултурен салон. В 149. СУ се довършва изграждането на нова спортна зала и кабинети. През тази година ще модернизираме и 17 училища и детски градини с финансиране по програма "Региони в растеж", за които вече има избрани изпълнители. Предстои проектирането на 4 нови училища и 6 нови спортни зали, като една тях е в 51. СУ", посочи още кметът Фандъкова.

Столична община е предвидила финансиране и за подготовката на проекти за модернизация на 39 детски градини и училища в 19 столични района. Кметът Фандъкова поздрави директора на 51-во училище г-н Александров, учителите, благодарение на които училището е модел за модерно образование, и кмета на район "Красно село", който е активен в привличането на средства за модернизация и строителство.

Фотограф: Гео Калев


 

24.04.2018