Фандъкова: Тази година в програмата за студентски стипендии включваме и Медицинския колеж

"Вярвам, че всички Вие сте силно мотивирани да помагате на хората. Избрали сте труден път, но силно мотивиран и удовлетворяващ". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на церемонията по връчване на дипломите на абсолвентите от випуск 2018 г. на Медицински колеж "Йорданка Филаретова" към Медицински университет – София. Общо 243 са възпитаниците на Медицинския колеж, които се дипломират тази година. Те са в специалностите „Медицински лаборант“, „Рентгенов лаборант“, „Помощник-фармацевт“, „Зъботехник“, „Рехабилитатор“, „Масажист“, „Инспектор по обществено здраве“ и „Медицинска козметика“.

По думите на кмета Фандъкова "за Столичната община е изключително важно да има добре подготвени хора в системата на здравеопазването". "Миналата година учредихме програма за предоставяне на стипендии на студенти по специалност "Медицинска сестра" във Факултета по обществено здраве към Медицински университет и предстои първите одобрени от тях  да получат своите възнаграждения. Тази година в програмата ще включим и Медицинския колеж, за да има възможност да насърчим и подкрепим повече студенти" –  каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Всяка година между 150 – 200 студенти от Медицинския колеж "Йорданка Филаретова" имат практически обучения в общинските болници. Столичната община има ясни управленски приоритети за развитие на общинското здравеопазване, затова е особено важна ролята на хората, които работят. Общината инвестира в ремонти и оборудване в общински болници, ДКЦ-та и отделя между 8 – 10 млн. лв. от своя бюджет за дофинансиране на здравни услуги в общинските болници, които не се покриват от НЗОК.

На церемонията присъстваха ректорът на Медицинския университет проф. Златков, проф. Воденичаров – декан на Факултета по Обществено здраве, проф. Савова – заместник-директор на Медицинския колеж "Йорданка Филаретова", зам.-кметът на София Дончо Барбалов.17.01.2019