Фандъкова: "Тази година продължаваме израждането на канализация на стойност 8 млн. лева"

"Тази година продължаваме израждането на канализация в "Горна баня", в м. "Сливница" в район "Люлин" и започваме в м. "Кръстова вада – запад" със средства от програмата ПУДОС. Благодаря на министър Димов и екипа на МОСВ, които подкрепиха тези проекти на София на стойност 8 млн. лв." Това каза днес кметът на София в рамките на конференцията "Новите инвестиции в екологичната инфраструктура". 

Отделно 24 млн. лева е инвестиционната програма на "Софийска вода" за изграждане и реконструкция на ВиК за 2018 г. Продължава изграждането на канализация в кв. "Бенковски", кв. "Симеоново", кв. "Модерно предградие", кв. "Горубляне". 

Предвижда се и реконструкция на ВиК в район "Красно село" по ул. "Георги Софийски", ул. "Яков Крайков" и локално платно на бул. "Ген. Е. Тотлебен". Изграждаме и реконструираме ВиК в район "Оборище" по ул. "Веслец", по ул. "Цар Симеон" и ул. "Екзарх Йосиф" и в район "Средец" по ул. "Георги Бенковски". В район "Сердика" реконструираме водопровод по ул. "Първа Българска армия". 

"Допълнително 1,5 млн. лв. на година са заложени в новото споразумение със "Софийска вода", които да бъдат инвестирани по преценка на общината. Тази година съм поискала тези средства да се насочат към изграждане на колектора по ул. "Филип Кутев" – изключително важно съоръжение за кварталите в района, които са презастроени, но не и облагородени" – посочи също кметът Фандъкова. 

В периода 2009 г. – 2017 г. Столичната община изгради и реконструира 200 км ВиК мрежа, като са инвестирани 470 млн. лв. Отделно от това са инвестирани средства за отчуждаване, които се осигуряват от бюджета на общината. 

През 2018 – 2019 г. се изготвя проект "Регионално прединвестиционно проучване" за изграждане на ВиК инфраструктура с финансиране по ОП "Околна среда". Очаква се проектите да бъдат на стойност около 400 млн. лв.

22.05.2018