Фандъкова: Тази година почистваме общо 105 километра речни корита

"Основните ни задачи, свързани с превенцията  срещу наводнения, са почистването на речните корита и дерета и почистването на шахтите в града." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в с. Подгумер, където тече почистването на речното корито от растителност.

"Всяка година почистваме средно около 100 километра речни корита и дерета. И тази година сме заложили почистването на общо 105 километра за цялата територия на общината. Тук в район „Нови Искър“ вече са почистени 9 километра." Според кмета на селото участъкът,  преминаващ през Подгумер, трябва да се чисти през година, за да бъдат спокойни хората, и независимо какво ни поднася природата да имаме готовност за реакция. Около 3 милиона лева инвестираме  в превенция срещу наводнения, като около 1,6 милиона от тях са от бюджета на  община, а за останалите  кандидатстваме пред Междуведомствената комисия към Министерски съвет. Много важен проект, които предстои, е проектът за почистването на река Искър – втори етап. Миналата година почистихме първите 5 километра и тази година продължаваме със следващия участък" – каза още кметът Фандъкова. Около река Подгумерска поетапно се изгражда  линеен парк с места за отдих и детски площадки.  Със средства, осигурени от Столичната община, са изградени детски площадки и е облагороден парк „Изгрев“,  ремонтирана е детската градина, изградена е фитнес площадка на открито, ремонтиран е площадът и  фонтанът в центъра на селото.

През тази година в район „Нови Искър“ се  изгражда нова детска градина в кв. „Курило“ и физкултурен салон към 176. ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, изграждат се пет броя детски площадки и се реконструира съществуваща сграда в читалище. 

Фотограф: Христо Касабов

 

 

04.07.2019