Фандъкова: Строим 16 сгради на детски градини, до края на годината ще разкрием още 1 080 нови места и започваме строителство на още 25 сгради

"В момента строим 16 сгради на детски градини, а до края на годината ще разкрием още 1 080 нови места и ще започнем строителство на още 25 сгради." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на строителството на детската градина, която се изгражда в район „Витоша“. На проверката присъстваха зам.-кметът по строителство инж. Ангел Джоргов и кметът на района Теодор Петков.

"В този район предстои да бъдат приети децата в новопостроената детска градина в с. Владая. Разчиства се теренът в квартала, в който няма нито една детска градина, „Манастирски ливади – запад“, на мястото на стара сграда на „13 века България“, където ще се изгради училище и детска градина" – посочи също Фандъкова.

Утре в района започва работа и по събарянето на стара сграда за 1 група, на чието място ще бъде изградена детска градина с 4 нови групи.

"Район „Витоша“ е един  от районите с най-голям недостиг на места и тук усилията за разкриване на нови места са големи" – заяви кметът на София.

Кметът Фандъкова посочи също, че в следващите дни ще бъде готов списък на сгради, в които ще можем да открием детски градини на партерните етажи. Фандъкова потвърди, че е провела среща с Асоциацията на строителните предприемачи, които заявиха, че имат интерес към това да изграждат помещения за детски градини, които след това общината ще придобива. "Акцент в работата ни са т.нар. нови квартали в южната част на София, в които общината не разполага с подходящи общински терени. Това стана възможно след промени в наредбите за изграждане на детски градини, които Столична община предложи и успяхме да защитим през миналата година" – заяви кметът на София.

Фандъкова каза също, че е възложила на зам.-кмета по образование да разработи промени в наредбата за компенсации на деца между 3 и 6 години, които не са приети в общински детски градини, които да предложим на Министерство на образованието, така че повече семейства да могат да се възползват от помощта на държавата. 

"Строителството на нови детски градини и ясли и разкриването на нови групи е единственият начин да се компенсира недостига на места, – заяви Фандъкова – това е и моят ангажимент с 3-годишната строителна програма, която беше приета преди няколко месеца от Общинския съвет. За нейното изпълнение разчитам изключително много на кметовете на райони, които получават финансирането за строителството и провеждат процедурите. Забавянето на процедурите по тази програма е недопустимо, а решението изисква обща работа, а не противопоставяне " – подчерта също столичният кмет.

 

Фотограф: Аделина Ангелова

 

25.05.2021