Фандъкова: Столичните графити артисти допринасят много за туризма в нашия град

"Столичните графити артисти и Sofia Graffiti Tour допринасят изключително много за туризма в нашия град. До днес са проведени близо 800 тура с над 4000 участници и това са предимно млади хора, които идват в София заради стрийт арт- и графити изкуството в града" – каза кметът на София Фандъкова по време на откриването на  проекта „От вандализъм до изкуство“. 

Събитията се реализират от Sofia Graffiti Tour с подкрепата  на  Посолството на Кралство Нидерландия в България. На откриването присъстваха Н. Пр. Симон дер Бург, посланикът на Кралство Нидерландия в България, и председателят на СОС Георги Георгиев. 

„Уличното изкуство е най-достъпното и най-добрият начин за послания“ – каза още столичният кмет и посочи, че общината подкрепя младите графити артисти както с предоставяне на локации в града, така също като финансира проекти, които са насочени към популяризирането му. Фандъкова припомни, че началото на сътрудничеството между графити артистите и общината е сложено още преди десетина години. Тогава с помощта на  Столичната община и кмета на "Подуяне" Ева Митова художници променят облика на сивите фасади на панелните блокове с прекрасни стенописи и послания. Днес Столичната община подкрепя с предоставяне на нови локации, както и финансира проекти, които са насочени към популяризиране на това изкуство. Кметът Фандъкова посочи и че борбата с вандализма върху фасадите на сградите продължава, особено върху паметниците на културата, защото това е един от сериозните проблеми в столицата. 

„Работим по програма за осигуряване на нови пространства за градско изкуство и осигуряване на подходящи стени за стенописи,  както и за ясни правила за запазване на фасадите на сградите“ каза председателят на СОС Георги Георгиев пред младите хора, участници във второто издание на проекта „От вандализъм към изкуство“. 

 

08.09.2022