Фандъкова: Столичната община ще кандидатства за максимално допустимия размер по ОП „Околна среда“ за изграждане на канализация

"Парите, които можем да осигурим от различните източници за развитие на ВиК системата в Столичната община до 2025 година, по нашите разчети са около 800 милиона лева. Столичната община ще кандидатства за максимално допустимия размер по ОП „Околна среда“ за изграждане на канализация – 400 милиона лева." Това каза кметът на Столичната община по време на Осмата национална конференция „Околна среда“ и Програма за развитие на селските райони в периода 2014 – 2018 година. "В момента сме на финала на изготвянето на регионалното прединвестиционно проучване, което е и необходимото условие за кандидатстване по ОП „Околна среда“. Предстои да бъде разгледан списъкът с обектите в Столичния общински съвет. Разбира се, от нас зависи да подготвим и предадем качествени проекти" – каза още Фандъкова. За останалите средства Столичната община ще разчита на  програмата на концесионера „Софийска вода“ и на ПУДОС. В момента продължава работата по изграждането и разширението на канализационната мрежа в кварталите „Симеоново“, „Бенковски“, „Модерно предградие“, „Горна баня“, м. „Сливница“ в район „Люлин“, "Горубляне" и "Овча купел", както и реконструкцията на канализационната мрежа в централна градска част.

"Осигуряването на качествено водоснабдяване, екологично отвеждане и пречистване на водата е стратегическа задача" – посочи Фандъкова и припомни, че през последните 10 години размерът на направените инвестиции във ВиК инфраструктурата в София е  над 500 милиона лева. През последните десетилетия градът се е развивал много бързо и все още има квартали, които нямат канализация. "Когато започнах работа като кмет, 30 процента от столицата беше без изградена канализация – припомни Фандъкова. – Възможните ни източници за финансиране бяха  със средства от инвестиционната програма на концесионера  „Софийска вода“, възползвахме се максимално от програма ИСПА  от предприсъединителните фондове, от програма „Околна среда“ през предишния програмен период и от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околна среда."

Кметът Фандъкова благодари на Министерството на околната среда и водите, на Министерството на регионалното развитие и на ОП „Околна среда“ за подкрепата,   защото по думите ѝ само със  „съвместната екипна работа на тези институции могат да бъдат реализирани сложните инфраструктурни проекти“. За периода от 2009 година до сега в София е изградена над 200 километра ВиК мрежа. По предварителни разчети на експертите, за да бъде изградена канализационна мрежа навсякъде, са  необходими над 2 милиарда лева.

20.11.2018