Фандъкова: Столичната община инвестира около 20 млн. лева в строителство и основни ремонти на детски градини и училища

Тази година Столичната община инвестира около 20 млн. лева в строителство и основни ремонти на детски градини и училища. Около 7 млн. лева от тях са за изпълнение на мерки за енергийна ефективност и конструктивни укрепвания в общо 43 обекта. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова днес при проверка на ремонта на Софийската математическа гимназия заедно с министър Владислав Горанов.

Изпълняват се основно мерки за енергийна ефективност и конструктивни укрепвания в училища и детски градини в райони като „Студентски“, „Красно село“, „Овча купел“, „Люлин“, „Възраждане“, „Красно село“, „Подуяне“, „Надежда“, „Изгрев“.

Около 500 000 лева бяха отпуснати за извършване на цялостен ремонт на класни стаи и коридори в Софийската математическа гимназия с постановление на Министерски съвет. Софийската математическа гимназия е модел за съвременно модерно училище.

Кметът Фандъкова благодари на министър Горанов за целенасочена инвестиция в качествено образование. Тя информира също, че Столичната община е инвестирала близо половин милион лева през различните години в ремонти в сградата на математическата гимназия, в това число в изграждането на асансьор за деца с увреждания и достъпност. Сега е подготвен цялостен проект за извършване на мерки за енергийна ефективност за 1.2 млн. лева, каза още Фандъкова. Проектът е по Националния доверителен екофонд.

Към момента от 43 обекта ремонтите са завършени в 3 училища. Очаква се да приключат почти навсякъде преди първия учебен ден, но съгласно сключените договори има 3 училища и 2 детски градини, в които ще завършат и след 15 септември. Районните кметове и експертите от дирекция „Образование“ правят организация на място заедно с директорите и дали уверение, че ремонтните дейности няма да попречат на учебния процес.

Предстои и провеждане на процедури за изпълнител за подмяна на отоплителните инсталации в няколко училища и детска градина. Работите по тези обекти ще започнат по преценка на директорите.

 

17.08.2016