Фандъкова: СО и синдикатите в транспорта изготвят 3-годишна програма, която да даде перспектива на хората

"Живеем в изключително сложи времена, турболентни времена, в които битката и противопоставането между прагматизма и популизма  се води с особена сила и, за съжаление, невинаги в интерес на прагматизма. В този смисъл ролята и отговорността на синдикатите е огромна. От конструктивния, активен и постоянен диалог зависи дали ще успеем да запазим стабилност и сигурност за всички  и за живеещите в града, и за работещите в отделните сектори. Най-важното в тази ситуация е синдикатите бъдат изключително близо до своите членове, за да чуват техните искания и в същото време да разговарят с тях, за да дадат перспектива на работещите." Това каза в своето приветствие към делегатите на 18-та годишна конференция на Мрежата на синдикалните организации от европейските столици кметът на София Йорданка Фандъкова.

Темата на конференцията е „Транспортът и мобилността в европейските столици – за по-добри условия на труд и живот“. Столичната община заедно с двата синдиката – КНСБ и КТ “Подкрепа“ – изготвят 3-годишна програма, с която да гарантира ежегодно увеличение на доходите и да даде перспектива на работещите в сектора, както и знак към всички, които биха работили като ватмани или шофьори.

Кметът посочи, че само преди дни е приключил поредният кръг от преговори със синдикалните организации в транспортните дружества. Резултатът от преговорите е най-голямото увеличение на доходите на водачите на градския транспорт за последните 10 години между 25 и 28%.

"Неоспорим факт е, че професията на шофьорите на градския транспорт е трудна, отговорна и напрегната, че има недостиг на кадри, както при нас, така и в целия сектор в Европа" – посочи още Фандъкова.

Столичният кмет припомни и че през последните години е реализирана най-мащабната модернизация на градския транспорт в София. До края на годината около 90% от автобусите ще са нови, със средна възраст под 7 г., подменени са и около 90% от тролеите, закупуват се нови електробуси и трамваи, продължава и изгражадането на метрото, което е стратегически за София проект. 

18.03.2019