Фандъкова: Столичната община финансира проекти на граждански организации, работещи в сферата на безопасния интернет

 

Над 8000 ученици от София участваха в онлайн анкета за използването на интернет

"Много е важно образованието за безопасно използване на интернет, както и подготовката на професионалисти по киберсигурност. Затова е нужно включване на програми още в средното училище. За поредна година Програма „Европа” на Столичната община финансира проекти на граждански организации, работещи в сферата на безопасния интернет." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на международна конференция по киберсигурност „Какво може да направим повече за сигурността на децата и младите хора в интернет?“, организирана съвместно от Софийския форум за сигурност и посолството на Нидерландия.

От началото на тази година по Програма „Европа“ се изпълнява проект на „Национален център за безопасен интернет”, „Асоциация Родители” и район "Лозенец" „Дигитални умения на децата в 21. век“. Проектът включва работа с деца от 3 столични училища (35. СЕУ и др.).

Друг интересен проект, подкрепен от Програма „Европа”, изпълнен през 2018 г., е на Фондация „Кой е срещу теб в мрежата“, проект „Дигитални уроци“. По проекта бяха организирани серия от дискусии в училищата, както видео филми и създатели на електронни игри.

Освен финансиране на инициативи, които насърчават ползването на интернет по безопасен начин, ние подкрепяме и създаваме партньорства. През миналата година Столична община (чрез Асоциация за развитие на София) стана един от основателите на Платформа за киберсигурност, в която участват Военната академия „Г. С. Раковски“, Софийски форум за сигурност, Българско ядрено дружество. Една от инициативите на тази платформа е наскоро приключило проучване “Как нашите деца използват интернет по безопасен начин?”, което е организирано от Софийския форум за сигурност в партньорство със Столичната община (Асоциация за развитие на София) и Регионалното управление по образование София-град. Проучването се проведе във периода от 26 март до 15 април 2019 г.

За периода на изследването над 8 000 ученици на възраст от 11 до 18 години са попълнили онлайн въпросника. Въпреки усилията на институциите до сега почти половината от участниците в проучването са отбелязали, че не са участвали в обучение за сигурност в онлайн пространството, като отново най-голям е процентът при възрастовата група 17 – 18 г. Голяма част от уменията и знанията за безопасен интернет се придобиват от самообучение и от приятели. Това потвърждава необходимостта от обучение и повече часове за сигурността в дигиталното пространство.

17.04.2019