Фандъкова: Столичната община е подкрепила около 100 проекта в сферата на литературата, издателската дейност, периодиката и насърчаване на четенето

"За последните 5 години Столичната община през Програмата си „Култура“ е подкрепила финансово 100 проекта в сферата на литературата, издателската дейност, оперативната критика, културната периодика и превода, както и насърчаване на четенето. Столичната община има целенасочена програма за насърчаване на четенето." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на традиционния "Пролетен базар на книгата" в НДК в присъствието на художника Любен Зидаров.

По думите на кмета Фандъкова „София е четящ град и това го доказват статистиките на закупени или заети от библиотеките книги. Дойде времето по най-скъпите улици и търговски обекти да се затварят бутици и да се отварят книжарници. Безспорна е заслугата на български автори и на издателите. И тук искам да поздравя „Асоциация българска книга“ за това, че с кампаниите, които организира, продължава да популяризира българската литература и четенето.“

"По данни на най-големите издателства от началото на година до сега са продадени около 4 милиона книги, което е с 6 процента повече от миналата година" – каза също кметът Фандъкова.

Кметът поздрави организаторите за инициативите, насочени към най-малките читатели, защото отношението и любовта към книгите и знанието се формира още в най-ранна възраст. А "Софийският международен литературен фестивал" за деца и младежи е  подкрепен от Програма „Култура“ на Столичната община.

Традиционно в Културния календар на Столична община присъстват Национална кампания „Походът на книгите“, „Пролетен базар на книгата“, „Алея на книгата“, „Софийски международен панаир на книгата“ и „Софийски международен литературен фестивал“ на Сдружение Асоциация „Българска книга”, както и кампанията  „Стара хартия за нова книга“.

През последните пет години Столична община е закупила и предоставила на библиотеки на столични училища, както и на Столична библиотека и филиалите, над 7 000 броя заглавия.

София има вече и своето място за писане и превод. През последните три години в София, в къщата на известния художник Ненко Балкански, успешно се реализират първите в България творчески резиденции.

За насърчаване на четенето разкрихме нови открити пространства: Читалнята в Градска градина, изнесените Зелени библиотеки в парковете и в планината. Фандъкова поздрави екипа на Столичната библиотека и покани присъстващите на предстоящото събитие, свързано с четенето, на Столична библиотека – на 31 май 2019 г., 11.00 часа на Детския екостационар „Бели брези” по случай Деня на детето Библиотеката на София ще даде старт на инициативата „Библиотека в планината 2019” с мобилната библиотека – Библиобус.

На "Пролетен базар на книгата" присъстваха министър Боил Банов, зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов, деца и ученици от столицата.

 

 

28.05.2019