Фандъкова: "Столичната община има целенасочена политика за профилактика на социалнозначими заболявания"

1200 розови балона в памет на жените, които всяка година губят битката с  рака на гърдата, бяха пуснати днес пред НДК. Събитието е част от информационната и профилактична кампания за борба с тежкото заболяване. За шеста поредна година инициативата на общинската Първа АГ болница „Света София“ се осъществява с подкрепата на Столична община, Български форум на бизнес лидерите и Националния дворец на културата. Активни участници в кампанията са и членовете на фондация "Една от осем".

Целта е да се изпрати послание до всички български жени, че от най-голямо значение в битката с болестта е установяването ѝ в начален стадий.  През целия месец октомври т.г. специалисти от общо 11 лечебни заведения (в градовете София, Пловдив, Варна и Стара Загора) извършват безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата.

"Заболяването е лечимо, ако бъде открито рано" – каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че Столичната община всяка година отделя над половин милион лева за различни скринингови програми, в това число и за рак на млечната жлеза. "Столичната община има целенасочена политика за профилактика на социалнозначими заболявания" – каза кметът Фандъкова.

Столичната община е първата община в България, която започна скринингова програма за изследване на рака на млечната жлеза. За четвърта поредна година се провежда изследването, като са обхванати различни целеви групи. Програмата се финансира от общинския бюджет.

Програмата се реализира в партньорство с няколко държавни и общински болници като Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология и ВМА и общинските Първа АГ „Света София“, Втора АГ болница „Шейново“, Първа, Четвърта и Пета МБАЛ и Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания. Досега при реализирането на проекта бяха прегледани и изследвани над 16 300 жени. Тази година изследването започна от началото на септември и ще продължи до края на ноември, като досега са прегледани над 3000 жени.

Столичната община финансира и програми с цел профилактика на щитовидната жлеза, изследване за рак на простатната жлеза на мъжете над 40 години. Съвместно със сдружение Национална асоциация за профилактика на белодробните болести и д-р Софѝя Ангелова се извършват профилактични прегледи на бял дроб на жителите на столицата.

 

На събитието пред НДК днес, освен организаторите на кампанията, участваха директори на общински болници, зам.-кметът по финансите и здравеопазването Дончо Барбалов,  председателят на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика към СОС д-р Веселин Милев, много съмишленици и близки на болни от рак на гърдата.

 

 

24.10.2018