Фандъкова: Столична община е инвестирала близо 3 млн. лв. във филмовата индустрия

"Столична община е подкрепила филмовата индустрия в града през последните 5 години като е инвестирала близо 3 млн. лв." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на "Европейско кино за учащи", част от "София филм фест".

На 8 април като начало на "Европейско кино за учащи" и месец преди посещението на папа Франциск в София бе представен филмът на световноизвестния Вим Вендерс "ПАПА ФРАНЦИСК: Човек на думата си". В София –творческия град на киното на ЮНЕСКО, ученици от столични училища гледаха филма, чиято премиера беше в Кан 2018.

Столичната община подкрепя чрез Програма "Култура" изданието "Европейско кино за учащи". С него завършва 23-то издание на "София филм фест", което е част от Културния календар на София. Само за последната година са подкрепени 6-те най-големи кинофестивала, както и създаването на 13 филма. Сред тях са пълнометражният документален филм за "Нова Генерация", филмът "Изкушението Павел Койчев" на режисьора Владимир Люцканов, документалната лента "Музика от крайните квартали", посветена на историята на българския хип-хоп и "Соня Йончева – пътят на една дива" на журналиста Георги Тошев.

"Подкрепяме и фестивалите (освен "София филм фест"), и кинофестивала Master of Art, късометражното кино "В Двореца" и "Синелибри" – каза Фандъкова.

"Много важна инициатива е провеждането на открито, между блоковите пространства на 10 столични квартала, на инициативата "Блок-кино". По този начин ние изпълняваме нашето виждане, че трябва да имаме децентрализация на културните продукти чрез това представяне" – каза също кметът Фандъкова.

 

09.04.2019