Фандъкова: Открити са сребърни монети и златни накити при археологическите проучвания на площада около църквата „Света Неделя“

На тротоара на ул. "Московска" е открита късноантична гробница със стенописи

"Приключват археологическите проучвания на терена на площада около църквата „Света Неделя“, свързани с късноантичния период, които се финансират от Столичната община вече четвърта година. Бяха намерени близо 3 хил. сребърни монети, които се съхраняват в Музея за история на София, а сега прибавяме и открити златни накити." Това съобщи днес, 3 август, кметът на София Йорданка Фандъкова при разкопките на площад „Св. Неделя“. На проверката присъства и зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов.

Екипът от археолози, под ръководството на д-р Веселка Кацарова, работи на територия от около 1 дка. Разкритите археологически структури до момента показват, че дължината на разкритата антична обществена сграда надхвърля 50 м. Откритите находки са над 300 – предимно монети, глинени съдове, лампи, предмети, накити, включително и такива, изработени от злато.

"Предстои разработването на архитектурния проект за площада, който да интегрира и експонира разкритите археологически находки" – каза също кметът на София Фандъкова. По думите на кмета всичко, което се открие, да се експонира и София да продължи да се превръща в популярна културна дестинация.

"Главният архитект на София е подготвил заданието на архитектурния конкурс след няколко публични обсъждания. Очаква се през септември конкурсът да бъде обявен, като се надяваме да получим добри проекти, които да съчетават това пространство с пешеходните пространства на бул. "Витоша" и "Ларгото" и в същото време да са интересни и запазващи археологията" – каза още Фандъкова.

През последните години Столичната община последователно инвестира в разкриването и запазването на богатото културно-историческо наследство на София. Тази година продължава разкриването на ранното неолитно селище „Слатина“.

Снощи при реконструкцията на тротоара на ул. "Московска" беше открита прекрасна къснонтична гробница със стенописи. Възложих да се направи укрепване на терена и веднага да започват проучванията на терена и разкриването ѝ. Главният архитект има задачата да направи проект за експонирането ѝ на мястото, на което е открита. Ще ограничим работата на строителите в тази зона. Ще се съчетае пешеходното пространство с разкритото археологическо наследство.


Фотограф: Гео Калев

 

 


 

03.08.2018