Фандъкова: Спестени са над 1000 кг вредни емисии във въздуха с работата на единия електробус в София

От днес по линия 314 тестово започва да се движи нов електробус

Резултатът от работата на единия електробус в София, който се движи 4 месеца, изминавайки 25 хил. км, над 1300 часа работа, е спестени над 1000 кг вредни емисии във въздуха. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на нов електробус, който от днес започва да се движи по линия 314.

Досега в София тестово са се движили общо 4 електробуса с различни технически характеристики. Целта е да се провери резултатът от работа на различни видове електробуси.

Първият, с малко по-различна технология, се движеше по линията на тролей номер 11. Вторият, китайско производство, се движи 4 месеца по линия 84 основно показа освен спестени вредни емисии във въздуха и ниски експлотационни показатели - разходът е 13-15 лв. на 100 км.

Другият електробус, чешко производство, който се движи по линия 84 повече от 1 месец, измина 5000 км, над 250 часа работа има спестени над 200 кг вредни емисии във въздуха.

От днес тестово започва да се движи нов електробус, чешко производство, по линия 314 „Младост – Бистрица“. Той е с 46 места, като по данни на производителя автобуса може да измине над 160 км с едно зареждане, притежава механична рампа за пътници сдвигателни проблеми и майки с колички.

Същевременно „Столичен автотранспорт“ ще обявя процедура за 120 нови газови автобуси и подготвя процедура за доставка на 20 електробуси. В програмата на Столична община за модернизация на градския транспорт, с която през последните години освен строителството на метрото, обновихме над 50 на сто автобусния парк, на 90 на сто тролейбусите, закупихме и нови и реновирани трамваи, се предвижда закупуване и на електробуси, посочи също столичният кмет Фандъкова. Провежда се и процедура за доставка на нови 13 трамваи по ОП „Региони в растеж“.

Фотограф: Гео Калев

 

 

17.05.2017