Фандъкова: "София си остава лидер във формирането и реализирането на културни политики"

"София си остава лидер във формирането и реализирането на  културни политики." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на тазгодишната Академия за обучение на мениджъри в културата.

"През годините Академията се превърна в иновативна лаборатория за култура и в място  за опознаване и създаване на контакти. Гьоте институт и посолството на Германия ни повярваха още в самото начало и ни помогнаха да отворим Академията към региона" – подчерта столичният кмет. От 2016 г. Академията покани културни оператори от балканските държави, а от миналата година Академията за мениджъри в културата се провежда в София, Солун и Букурещ. От тази година към Академията се присъединява и Сараево.

Според Фандъкова много ценно е, че експертите разглеждат конкретни казуси. През тази година ще бъде обсъдено управлението на  Центъра за съвременно изкуство, който ще се намира в сградата на бившата топлоцентрала. Кметът посочи, че вече е избран проект за превръщането на сградата в културно пространство, а Столичната община ще финансира реализирането му.    

През тези 5 години от развитието на Академията вече над 120 културни мениджъри от България са имали възможност да надградят своите знания и умения.

 

25.06.2018