Фандъкова: "София се утвърди като регионален център на информационни и комуникационни технологии"

„Развитието на София, превръщането ѝ в привлекателно място за разкриване на редица центрове за развойна дейност през последните години се дължи на добре образованите, млади хора, които работят и живеят в нашия град. В последните години София се утвърди като регионален център на информационни и комуникационни технологии с над 40 000 заети в IT сектора и 90% от технологичните компании в страната." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на офиса на компанията за киберзащита Acronis.

Кметът Фандъкова поздрави г-н Белоусов за това, че има отношение към образованието и че има готовност да помага на хората да повишат своя опит.

Кметът пожела успех на всички млади хора, които ще имат шанса да работят тук, да покажат какво са научили и да се развиват.

Информационните технологии са сред най-бързо развиващите се индустрии като формират 5.7% от икономиката на града. София чрез общинската Агенция за инвестиции се присъедини към международната стартъп платформа SCALE и разработи профила на града, представящ потенциала на града като предприемаческа и стартъп дестинация, и възможностите, които той може да предостави на предприемачи от Европа и света. София е 11-ят град, включен в платформата. В момента SCALE обединява 19 стартъп организации от 10 европейски града: Амстердам, Антверпен, Брюксел, Хелзинки, Милано, Мюнхен, Париж, Порто, Рим и Вилнюс.

„Убедена съм, че тези успехи на града се дължат основно на няколко факта – високообразованите хора, които работят тук, инвестициите в публична инфраструктура и развитието на икономиката“ –  каза кметът Фандъкова.

17.10.2018