Фандъкова: "София показа, че е дом на една активна световна общност, чиито идеи движат света напред"

“Градско развитие и международни партньорства” и “Програми и инструменти в подкрепа на предприемачеството“ са темите, представени в зоната SOFIA's PLACE на фестивала Webit

"По традиция София събира не малка част от една активна световна общност, чиито идеи и енергия движат обществото напред. Срещи като тази ни позволяват да направим равносметка за постоянния прогрес в сферата на технологиите и да получим вдъхновение, което да използваме в разрешаването на предизвикателствата, които имаме пред себе си." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на фестивала Webit.

„Вярвам, че не технологиите, а хората, които чертаят новите пътища, са тези, които ни променят и чиито мечти стигат винаги нови хоризонти. София показа, че е дом на една активна световна общност, чиито идеи и енергия движат и нас, и света напред.“

В приветствените си думи кметът на София Йорданка Фандъкова отправи към гостите от 120 страни покана да посетят зоната на София SOFIA's PLACE, както и на общинското предприятие за туризъм. В пространството, в което се представя София, през деня са организирани презентации в зоната на София. Програмата в първия ден е посветена на темата: “Градско развитие и международни партньорства”, както и представяне на програми в подкрепа на местния бизнес, успешни истории от предприемачи и чуждестранни партньори като компании от Виена.

Столичната община представя общите ни усилия за развитие на потенциала на града. Програмата включва над 20 лектори, 13 презентации, представяния на инициативи в подкрепа на местния бизнес, както и успешни истории на предприемачи и чуждестранни партньори от Виена, Гьотеборг и Амстердам. Двете основни теми ще бъдат: “Градско развитие и международни партньорства” и “Програми и инструменти в подкрепа на предприемачеството.”

"София е по-конкурентна от всякога и привлича повече от половината чуждестранни инвестиции в страната. Стартъп екосистемата в града продължава да функционира успешно. В нейна подкрепа работи „Акселератор Стартъп София“ и София Лаб. Същевременно организираме и подкрепяме хакатони и дататони, които събират десетки млади хора с желание да приложат уменията си в контекста на предизвикателствата, които срещаме в управлението на града" – каза също кметът.
 

Фотограф: Гео Калев

 

 

14.05.2019