Фандъкова: "София е пример за това как с активен социален диалог заедно постигаме резултати"

"Активният социален диалог е ключът за постигането на нови решения, преодоляването на проблемите и развитието на града. София е пример за това как с активен социален диалог заедно постигаме резултати." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в приветствието си към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) по повод отбелязването на 30 години от създаването на организацията.

На церемонията присъстваха президентът на България Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, министри, депутати, членове и симпатизанти.

Кметът Фандъкова посочи, че „заедно работим за изпълнението на подписаното преди няколко месеца споразумение с конкретни ангажименти и политики в сферите на социалния диалог, повишаване на заетостта, развитие на човешките ресурси, борбата с бедността, образованието, здравеопазването, подобряването на административното обслужване, развитието на обществения транспорт и транспортната инфраструктура.“

София осигурява най-високия стандарт на живот в страната. Тя е един от градовете с най-висок темп на ръст на БВП на глава от населението в Европа, а брутният вътрешен продукт съставлява 40% от общия за България, като БВП на глава от населението е два пъти по-висок от средния за страната и постепенно приближава средната стойност за Европейския съюз.

Средната заплата в София надвишава средното заплащане за страната с 38% и доближава европейските нива. Заради концентрацията на високообразовани хора равнището на заетост в София достига 76% през 2018 г., а безработицата е най-ниска в сравнение с останалите региони в страната – едва 2,1 процента.

По думите на Фандъкова „В Бюджета на София тази година осигуряваме повече средства за увеличение на заплатите на медицинските сестри в училищата и детските градини, на социалните работници, на учителите и на работещите в общинските театри и културни институти. Това са хора, на които разчитаме за нормалното функциониране на града и грижата за децата и най-уязвимите граждани.

За постигането на тези резултати за мен винаги е било важно да имаме активен социален диалог. Това е диалогът за хората в града, а най-важният фактор е човешкият потенциал" – каза също кметът Йорданка Фандъкова.

18.02.2020