Фандъкова: "София е лидер в дуалното образование"

"София е лидер в дуалното образование. Гръдът ни се развива като успешен модел на професионално и дуално образование с пет училища. Възможността да придобиеш професия дава свобода." Това каза кметът Йорданка Фандъкова на Кръгла маса, посветена на дуалното и професионално образование, в присъствието на вицепремиера Томислав Дончев, министрите Красимир Вълчев и Бисер Петков. На събитието присъстваха и много млади хора, които предстои да направят своя житейски професионален избор.

Кметът благодари на правителството, че е издигнало образованието за свой основен приоритет и че изпълнява заложените в управленската си Програма реформи в българското училище.

"София привлича активните и образовани хора. Дуалното образование дава повече възможности на младите хора да намерят своята професия и да натрупат опит в реална работна среда, а на бизнеса – да се включи в подготовката на своите бъдещи кадри" – посочи също Фандъкова.

София е сред първите, които се включиха през 2015 година в Българо-швейцарската програма за дуално образование. София стана пример и добър модел за работа. В града дуално обучение има в Гимназията по механоелектроника „Н. Й. Вапцаров“, както и в гимназиите: „Хенри Форд“, „Джон Атанасов“ и „Проф. Георги Павлов“. Специалностите, които са обхванати, са "Техник и технолог в преработката на мляко и млечни продукти", "Електрообзавеждане", "Промишлена електроника", "Газова техника", "Мехатроника", "Автомехатроника" и "Електротехник на електрически превозни средства". От учебната 2017/2018 година е утвърден прием на две паралелки в 128. СУ „Алберт Айнщайн“ в район „Младост“ по професия „Охранител“, специалности „Банкова охрана и инкасова дейност“.

"Столичната община продължава модернизирането на превозните средства на градския транспорт, като вече се движат и първите 20 електробуса. Общината чрез дружествата за автотранспорт и електротранспорт участва в програми съвместно с гимназията „Хенри Форд“ за подготовка на специалисти по "Автомобилна мехатроника" и "Електротехник на електрически превозни средства". Образованието е възможно най-добрата инвестиция, която може да се отплати многократно, ако е направена правилно" – каза също кметът Фандъкова.

Кръглата маса, посветена на темата за дуалното образование, се организира от радио „К2“ и е с мото: „Знам, мога, богат съм и съм щастлив". Модератор на събитието бе Илияна Беновска.

09.05.2019