Фандъкова: София е готова и с проект за енергийно независими общински детски градини и училища

 

"Иновативни решения за ефективно използване на енергийните ресурси, намаляване на зависимостта от изкопаемите горива и въглеродните емисии в София е първата ни задача, когато говорим за нови технологии в управлението на града. Затова изграждаме съоръжения на възобновяеми енергийни източници за отоплението на общински детски градини, с които намаляваме консумацията на енергия." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриване на конференцията Digital Sofia The Smart city, която се провежда в столицата днес.

"Разработваме пилотен проект за използване на водород, а тестът ни ще бъде на едно от депата на „Метрополитен“. Очакванията са наполовина да намалим консумацията на енергия като произвеждаме собствена.

София е готова и с проект за енергийно независими общински детски градини и училища. 400 сгради ще произвеждат "зелена" енергия за собствени нужди с добавяне на водородни клетки и сензори, които ще следят всички разходи за ток, вода и газ. С този проект София ще спестява годишно 14 хил. тoнa въглеродни емисии от сграда. Това е един от проектите на Столична община по изготвения европейски таксономичен анализ" – каза също кметът Фандъкова.

"Столична община подготвя общински училища и детски градини, които да бъдат обновени енергийно със средства от Плана за възстановяване и чрез Националния механизъм за по-чист въздух, когато държавата е готова да стартира кампаниите. С производство на енергия от възобновяеми източници се планира да бъдат покрити нуждите на софийския завод за преработка на отпадъците и на зоологическата градина. Това са част от технологичните "зелени" решения, които допринасят за енергийна диверсификация и независимост на София" – информира също столичният кмет.

Конференцията Digital Sofia The Smart city се организира заедно с Комисията за регулиране на съобщенията.

В програмата се обсъждат иновативни решения в управлението на града и възможностите за насърчаване на IT компаниите да се развиват в София.

Кметът съобщи още, че София е първата община, която въведе електронното заявяване на разрешение за строеж и други градоустройствени услуги. Мобилно приложение Nag.Mobile осигурява данни от планове за регулация и др. От него вече 20 000 потребители са се възползвали. Направление „Арахитектура и градоустройство“ разработи и 17 нови електронни услуги за устройствени процедури и одобряване на подробни устройствени планове и др. В конференцията участва председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, главният архитект на София арх. Здравко Здравков, зам.-кметът на София по дигитализация Генчо Керезов.

 

12.04.2022