Фандъкова: Семената, който Левски пося, пося в душите на хората и първо там ги направи свободни

Отбелязваме 180 години от рождението на Васил Левски

Днес, 18 юли 2017г. отбелязваме 180 години от рождението на Васил Иванов Кунчев - Левски. "Васил Иванов Кунчев за своите 35 години,  даде един от най-големите уроци по родолюбие и отдаденост на България. Дяконът на свобода ни, както го нарече българският народ, и до ден днешен ни учи на любов към България. Семената, който той пося в душите на хората и първо там ги направи свободни. ", каза в приветствието си пред паметника на Васил Левски в Борисовата градина кметът на София Йорданка Фандъкова. 
В словото си кметът каза още "Неговите исполински стъпки разтърсиха душите, умовете и сърцата и още отекват по пътищата, който той премина. 
Трудно е зад ореола на безсмъртието да се докоснем до реалния, изпълнен с живот и безкрайна енергия човек, с приветлива външност,  с любов към песните. Човек, който със словата си, със своя особен, магнетичен поглед успяваше да събуди и у най-приведените пред сабята,  желанието да се изправят и да тръгнат по пътя на свободата.  
Тъкмо в това се крие най-голямата истина за Левски - че той беше и е един от нас. И от ученик на Раковски се превърна в учител на цял народ. 

За да ги има строители на съвременна България след Освобождението, бе нужно преди тях да се изправи Левски и героите-революционери, които убеждаваха с делата си, че свободата не идва даром и от всеки от нас зависи в каква държава и как ще живеем.

Строителите на България се опряха на този духовен великан, начертал с уверена ръка пътеката на историята. Превърнал себе си в най-убедителния пример, в символ и вдъхновение, в най-свещеното българско откровение.
Левски вярваше в единението на българския народ. Той проповядваше най-чиста любов към Отечеството, такава, каквато Европа не познаваше в онази епоха.
Той заживя във "века на свободата" преди много от другите още да са се събудили от съня на робството. Събудил се веднъж, Левски се зае да пробуди целия народ, не някъде отдалеч и от чужбина, а лично, от всеки български град и село, от българските пътища. От митичната и студена воденица, където съдбата го среща с Ботев, той отприщи  вълните на българската история.
Затова Левски е не само велик български герой, а и един от бащите на свободна Европа. "Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност", казва той, а в мечтата си видя българите "да бъдем равни на другите европейски народи". 
Демократ по убеждения и по стъпките на своята мисия, Левски учеше на откровен и честен диалог по обществените дела. "На драго сърце да обичаме оногова, който ни покаже погрешката, инак той не е наш приятел" учеше той.

Откровеният, почтен диалог е за Левски задължително условие за обществените въпроси - "За отечеството работим - кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим". 
Ето такова беше и такова е  учението на Левски.  Заветът на Апостола, който днес е толкова актуален, колкото беше преди век и половина. И нека когато се вгледаме в чертите му днес тук, на паметника, да си зададем въпроса: Дали сме наистина достойни за него, дали вървим по неговите стъпки, дали учим нашите деца на неговите уроци? И нека като си припомняме завета му, всеки ден да се опитваме да бъдем негови достойни наследници. 
Дълбок поклон пред Апостола на свободата ни! Поклон пред Апостола на България!"

В тържествената програмата, организирана от Столична община, участваха актьорите Красимира Кузманова и Мариус Донкин, Теодосий Спасов, който изпълни една от песните, които Левски е пеел - "Искам майко да ти кажа".
Участваха и мъжки камерен хор "България" и Гвардейски представителен духов оркестър. 

Много граждани поднесоха цветя на паметника.
 

Фотограф: Веселина Христова


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18.07.2017