Фандъкова: Създаването на кирилицата е второто кръщение на нашия народ – също толкова свято и съдбовно

Фандъкова: Създаването на кирилицата е второто кръщение на нашия народ – също толкова свято и съдбовно

10 000 човека се включиха в най-масовото изпъление на химна на българските букви „Върви народе възродени“ в  София

„С нашата азбука вече 12 века отстояваме правото да сме народ със своя история и своя съдба.

С нашите букви изписваме мечтите и страховете си. Чертаем бъднините си със силата на нашата книжовност и неизкоренимото преклонение пред знанието.

Това е нашата духовна мощ. Това е заветът на Светите братя Кирил и Методий, на техните ученици, които гонени, бяха приети в България и създадоха нашия духовен код. Създаването на кирилицата е второто кръщение на нашия народ – също толкова свято и съдбовно. Получили правото да славим Бога на своя език, носим и отговорността към истината.

Да бъдем търсещи и четящи. Защото нашият 24 май е тържество на знанието и свободата.“

С тези думи кметът  на София Йорданка Фандъкова поздрави столичани.

По повод 130 години от написването на химна „Върви народе възродени“ за първи път  в  церемонията, организирана от Столичната община пред Националната библиотека, прозвучаха всичките 12 куплета на творбата на Стоян Михайловски. Осем от тях бяха изпяти от сборен ученически хор от софийските училища с диригент маестро Славил Димитров, а останалите 6 бяха изпълнени от актрисата Силвия Лулчева. В изпълнението се включиха и присъстващите на церемонията около 10 000 граждани, които получиха знаменца с изписан върху тях текст.

Празничното шествие по повод 24 май – Деня на българската азбука, просвета и култура и славянска книжовност – тръгна от площад „Независимост“ и премина по централните столични улици, за да стигне до паметника на Светите братя Кирил и  Методий пред Националната библиотека. 

Церемонията започна с църковен водосвет отслужен от мелнишкия Епископ Герасим – главен секретар на Светия Синод. 

По покана на кмета Йорданка Фандъкова слово за празника прочете поетът Иван Ланджев.  В него се казва: „Само на 24 май всички сме тук и споделяме едно и също, неподправено вълнение. И не минаваме поотделно, а вървим заедно. Изкушавам се да кажа – към светла бъднина. Тук сме заедно не защото някой ни е накарал, а защото само днес сме така неволно единодушни. 24 май е най-безспорният ни празник. В календара ни няма друг толкова категоричен, несъмнен повод за споделена радост“.

По време на церемонията първокласниците Юрий Борисов и Боряна Бояджиева от основно училище „Питагор“ изпълниха стихотворението „Аз съм българче“ на Иван Вазов.

На празничната церемония, организирана от Столичната община. присъстваха и министър-председателят Кирил Петков, председателят на Столичният общински съвет Георги Георгиев, зам.-кметът на Столичната община Мирослав Боршош, министри, депутати, общински съветници представители на БАН и на университетите.

С вход свободен днес работят Софийската градска художствена галерия и филиалите ѝ, Регионален исторически музей – София и филиалите му, Парк-музей „Врана“ и Зоологическа градина – София.

Фотограф:  Аделина Ангелова

 

Снимки от ФБ страницата на НХА

24.05.2022