Фандъкова: Създаваме първото в България иновативно училище от ново поколение в сградата на Детски център „Музейко“

"Създаваме първото в България иновативно училище от ново поколение с фокус върху природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математика (STEM) в сградата на Детски център „Музейко“. Каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

С нашите партньори от Фондация „Америка за България“ и Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ) осигуряваме сградите и нужните инвестиции. Фондация „Америка за България“  предоставя Детския център „Музейко“, а ХТМУ – допълнителна сграда, за да бъде осигурена база за училището, заедно с Център за обучение на учители.

„Целта е да мотивираме повече деца да изучават природо-математически науки и технологии в модерна образователна среда“ – каза още Фандъкова.

Кметът посочи, че ще разчита на екипа на „Музейко“ за разработване на програмата на новото училище. 

Сред приключване на учебните часове и в почивните дни „Музейко“ ще продължи да функционира като Интерактивен детски научен център.

От своя страна общината ще предостави два спортни имота на Министерство на образованието, които ще се ползват от ХТМУ за тяхната спортна база.

Проектът и споразумението между трите институции ще бъдат обсъдени и гласувани от Столичния общински съвет.

Кметът Фандъкова благодари за екипната работа на Нанси Шилър, президент на Фондация „Америка за България“, на проф. д-р инж. Сеня Терзиева-Желязкова, ректор на ХТМУ, и на министъра на образованието проф. Денков, който участва в конструирането на проекта.
 

22.03.2022