Фандъкова: С новата отсечка на метрото още над 20 хил. души дневно ще ползват този транспорт

 

От 10 юли започват изпитания на метрото с влакове по новия участък до метростанция "Витоша".  Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с министъра на транспорта Ивайло Московски и изпълнителния-директор на "Метрополитен" инж.Стоян Братоев провери обекта.

Строителството е вече изпълнено на 100% и в момента се извършват изпитания, като от 10 юли мотрисите започват да се движат без пътници, а преди края на юли метрото ще се движи за гражданите, каза също кметът Фандъкова.

С новата отсечка в София ще има 40 км метролинии с 35 метростанции. 
Участъкът ще спести над 70 тона вредни емисии годишно. Още над 20 хил. души дневно ще ползват метрото, посочи също кметът Фандъкова. Министър Московски подчерта, че "Метрополитен" са отличници по ОП "Транспорт", винаги навреме са готови, проектите им са от много високо качество, изпълнението също е изключително добро. 

Участъкът от 1,3 км с една метростанция "Витоша" е на стойност 43 млн.лв.
Изграждането му започна през 2014 г. изцяло с общински средства, защото тогава държавата отказа да съфинансира проекта, каза кметът. Веднага след съставянето на втория кабинет на Борисов проектът е разделен на две фази като първата е финансирана по ОП "Транспорт" /2007-2014 г./, а втората - от новата оперативна програма.

30.06.2016