Фандъкова: С нашата азбука вече 12 века отстояваме правото да ни има като народ с несломим дух и просветна сила

Създаването на славянската азбука и отстояването на правото на един народ да слави Бога и да чертае бъднините си на своя език, е било революция за тогавашния свят. Революция, чийто размери и смисъл днес е трудно да си представим. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в приветствие пред паметника на светите братя Кирил и Методий на 24 май.

В думите си кметът Фандъкова каза още: „С нашата азбука вече 12 века отстояваме правото да ни има като народ с несломим дух и просветна сила.

Това е силата на съзидаващите. Те са мъдреците на времето си и съвестта на поколенията, които остават в историята и дават смисъл на думите. На думи като доброта, благодарност, приятелство, обич. А всеки може да бъде учител по доброта и доблест, сега, когато това е най-голямата смелост.

Ние вярваме, че можем да бъдем успешни само чрез образование – модерно и качествено. Ако пропуснем това време днес, не можем да разчитаме на успех утре.

Истински големите революции са революциите на познанието, те са в смелостта да знаеш. И затова, деца, разчитаме на Вас!

И на Вас, децата на нашия град, посвещаваме този ден! На вас, които сега се учите да пишете буквите, да сричате, да разказвате истории, да търсите обяснения, да давате определения на всичко, което с увереност разбирате, точно Вие, които сте в самото начало, сте призвани да пазите словото. Трябва да го знаете, защото Вашите желания и любопитство, са разказите за нашето бъдеще.

Честит и светъл празник!“

 

Фотограф: Гео Калев

 

24.05.2017