Фандъкова: С 82% са се увеличили чуждестранните туристи в София за десет години

Броят на чуждестранните туристи се е увеличил с 82% за периода 2008 – 2018 г. През 2008 г. те са били 422 008, а през 2018 г.  – 767 103.

"Това е близо два пъти нарастване на посещенията от чуждестранни туристи. Показателно е, че нарастването на интереса се запазва като трайна тенденция. От 2009 г. насам се забелязва стабилен ръст на чуждестранните туристи в София, което е характерно особено през последните няколко години. И за 2018 г. спрямо 2017 г. туристите от чужбина са се увеличили с 4%." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на Шестата среща на Националния борд по туризъм.

Страните, които генерират най-много посещения в столицата, са Германия, Великобритания, Гърция, Италия, Израел и Франция. През годините тези страни присъстват неизменно в топ 5 на държавите с най-много туристи в София.

Кметът Фандъкова припомни, че София има стратегия за развитието ѝ като туристическа дестинация едва от преди 13 години и тогава е започнала работа целенасочено за развитие на града в тази насока. Дълги години София бе предимно административен център на страната ни и бяха неглижирани богатите възможности на града да привлича туристи. От 2006 г. до сега през 2017 г. приехме нова Стратегия за развитие на София като туристическа дестинация с хоризонт до 2030 г. В нея акцент е разработването на нови маркетингови и информационно-комуникационни възможности.

„За мен лично София е град с голям потенциал за развитие на туризма“ – каза също Фандъкова. София е столица от 140 години, но град с хилядолетна история, която я нарежда сред най-древните европейски столици като Атина и Рим. Затова целенасочено насочихме инвестиции в разкриване и показване на това наследство – базиликата „Света София”, неолитното селище „Слатина” на повече от 8 000 години, археологическите структури в центъра, Западна порта, Триъгълната кула. Открихме Музея за история на София, а сега провеждаме архитектурен конкурс за историческия площад „Св. Неделя”.

София има изключително богата културна програма, годишно се провеждат около 60 различни фестивала.

Според годишната класация на Мастъркард Global Destination Cities Index от 2016 г. София e в топ три на европейските градове с най-висок ръст на чуждестранните туристи за периода 2009 – 2016 година.

23.04.2019