Фандъкова: "Ролята на жените в бизнеса, обществения живот и политиката нараства през последните години"

"Ролята на жените в бизнеса, обществения живот и политиката нараства през последните години. В ситуация, в която има демографска криза,  вие сте пример за всички младите жени, които искат да имат успешна професионална кариера и в същото време да отгледат своите деца". Това каза кметът на София Фандъкова по време на среща с  Дамския клуб.  Столичната община продължава да инвестира в израждането на детски градини. Построихме над 90 нови сгради, а до края на годината предстои да отворят врати 3 детски градини.

Най-голямото предизвикателство на нас е опазването на чистотата на въздуха. Отговорните жени са тези, които могат да помогнат за намиране на по-широка обществена подкрепа  за въвеждане на конкретни мерки, голяма част, от които са непопулярни. Основните замърсители са автомобилният трафик и битовото отопление, посочи столичният кмет и припомни, че още  през 2011 година  общината  е  разработила  програма за подобряване чистотата на въздуха. Голяма част от предвидените мерки, свързани с обновяване на градския транспорт и подобряване на състоянието на градската инфраструктура, се изпълняват. "Изградихме първите „зелени“ детски градини, подменихме горивните инсталации на обществените сгради, продължихме разширението на столичното метро", посочи още столичният кмет. "С изграждането на третата линия на метрото ще спестяваме 90 хиляди тона вредни емисии. Сега е време да повярваме, че от поведението на всеки един от нас зависи  какъв въздух дишаме, и искаме да проведем различни информационни компании, с които да насочим общественото внимание към този проблем", посочи още Фандъкова. "Възложихме на БАН да изработи Система за ранно предизвестяване за замърсяване на въздуха с фини прахови частици  и от днес данните ще се публикуват на сайта на Столичната община.  Поискахме завишен контрол над автомобилите и закупуваме газ-анализатори, които ще предоставим на „Пътна полиция“ към СДВР. Водим разговори с  Министерството на околната среда и водите за разработване на  стандарт за  качеството на  горивата и с Министерството на социалните дейности за предоставяне на ваучери за отопление с екологични горива. Имаме разработен проект за осигуряване на печки с екопелети".

 

По време на срещата си с членовете на Дамския  клуб кметът представи и плановете на Столична община за ремонт и реконструкция на паркове и градини, инвестициите в училищата, детските градини  и социална инфраструктура.

14.12.2017