Фандъкова: Реставрираме стенописите на Курилски манастир „Свети Иван Рилски“

"Поехме ангажимент да помогнем за реставрацията на стенописите на Курилски манастир „Свети Иван Рилски“ в Нови Искър. В програмата за подкрепа на манастирите и църквите в Столичната община, която създадох, заложихме тази година средства за три църкви и подкрепата за Курилския манастир. Общо 52 хил. лева са отпуснати за възстановяване на стенописите на манастира." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на боядисването на великденски яйца в манастира.

Курилският манастир „Св. Иван Рилски“ е основан през Х век и е един от най-старите манастири в този регион. През 1593 г. манастирският храм е обновен, а три години по-късно е изографисан от Св. Пимен Зографски. През 1830 г. е пристроен и изографисан притвор. Деветнадесет години по-късно е построен втори притвор. До средата на XIX век манастирът е обитаван от 45 монахини, реализиращи огромна мисионерска дейност.

През 2013 г. започва поетапна реставрация на стенописите в храма. Освен започналата реставрация са изградени музейна част, библиотека, архондарик и камбанария. Направено е цялостно обновяване на облика на дворното пространство.

През тази година се осигуряват средства за довършване на реставрацията на ценни стенописи в Курилски манастир „Св. Иван Рилски“. В музея на манастира са запазени редица ценни ръкописи и книги, сред които евангелие от 18. век.

През 2019 г. с решение на СОС са отпуснати около 200 000 лв. за реставрация на храма, ротонда “Св. вмчк Георги Победоносец”, храм „Св. Благовещение“ в ж.к. „Дружба 2“ и за Арменска Апостолическа Православна Църква „Света Богородица”. През 2018 г. бяха подкрепени ремонтни дейности в църквите „Свети Пророк Илия“ във "Витоша", „Свети Арахангел Михаил“ в „Бакърена фабрика“, Централната Софийска синагога.

Фото: Столица.BG

 

 

25.04.2019