Фандъкова: Разработваме пилотен проект за водородна инсталация на едно от депата на „Метрополитен“

Първото училище с водородна инсталация за отопление е софийската Професионална гимназия по транспорт „Макгахан“. Извършена е подмяна на водогрейните котли, с която се намаляват с 30% вредните емисии във въздуха, е финансирана от Министерство на образованието и науката през 2021 г.

Днес кметът на София Йорданка Фандъкова и министрите на образованието акад. Николай Денков и на околната среда Борислав Сандов, кметът на „Слатина“ Георги Илиев присъстваха на представянето на новоизградената инсталация.

„В момента разработваме пилотен проект за подобна водородна инсталация на едно от депата на „Метрополитен“. С нея ще намалим наполовина консумацията на електричество и ще произвеждаме за собствени нужди“ – каза кметът Фандъкова.

Йорданка Фандъкова посочи също, че "през последните години Столична община реализира различни проекти за внедряване на технологии от възобновяеми енергийни източници в общински детски градини. По този начин, основно чрез соларни инсталации, намаляваме консумацията на електрическа енергия и подменяме стари отоплителни инсталации" – уточни кметът на София.

"В одобрения Национален план за възстановяване и устойчивост са предвидени инвестиции в основни ремонти и внедряване на енергийна ефективност в сгради на детски градини и училища. Ние вече работим по списъка с проекти, с които ще кандидатстваме" – заяви Фандъкова.

По думите на кмета Фандъкова – „При разговора ни днес с министър Сандов поисках при разработването на насоките за кандидатстване да предвидят възможност за финансиране на комплексни решения. Това означава не само ремонт и енергийна ефективност, но и възможност за изграждане на ВЕИ инсталации, с които училищата и детските градини чувствително ще намалят разходите си и увеличат дела на алтернативните източници на енергия.“

 

Фотограф: Аделина Ангелова

 

28.04.2022