Фандъкова: "Разработваме концепция за довеждащ транспорт до спирки на метрото"

След Мюнхен тестови електробус ще се движи седмица в София

"Разработваме концепция за довеждащ транспорт до спирки на метрото. В момента се работи по предложения за кварталите „Овча купел“ и „Люлин“. Започваме тест на малък 6-метров автобус, преди да обявим поръчка за закупуването на 30 броя електробуси." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на тестови електробус.

След Мюнхен 6-метровият електробус ще бъде тестван в столичните квартали „Овча купел“ и „Люлин“. Електробусът е с нулеви емисии, климатизиран, има зарядни за телефони и WiFi, пригоден е за хора с двигателни затруднения и майки с колички.

"От миналата година по линии № 9 и № 309 се движат първите за София 20 електробуса, а тази есен доставяме още 15. В последните години направихме огромни инвестиции в модернизация на 90% от автобусите и тролеите в София.

Подготвяме и проекта за закупуване на 82 електробуса, 30 тролея и 25 трамвая със средства по ОП „Околна серда“.

Кметът Фандъкова също кара тестовия електробус. Професионалният автомобилен състезател Павел Лефтеров направи тест на автобуса в гаража на „Столичен автотранспорт“. Лефтеров е носител на първа награда в единствения 24-часов шампионат на „Нюрбург ринг“, Германия.

 

 

 

16.07.2019