Фандъкова: Работим усилено в над 100 училища и детски градини, където извършваме основни и текущи ремонти

"Работим усилено в над 100 училища и детски градини, където извършваме както основни, така и текущи ремонти. Провеждат се процедури за изпълнение на мерки за енергийна ефективност на три училища. Това е част от общ интегриран проект за 30 училища и детски градини. Училищата са 28. СУ, 48. ОУ и 1. СУ в София." Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на строителните дейности в 9-та Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ заедно със заместник-кмета по строителство инж. Ангел Джоргов.

Кметът Фандъкова заяви, че в 9-та Френска езикова гимназия изграждаме два нови корпуса. В единия има кабинети и класни стаи, а в другия – физкултурен салон. От следващата учебна година 2022/2023 г. гимназията ще има възможност да премине на едносменен режим и най-важното – училището ще има физкултурен салон и учениците повече няма да играят на последния етаж.

"На съществуващата сграда на гимназията в момента се изпълняват мерки за енергийна ефективност, които ще бъдат готови за първия учебен ден. Предстои да започне подмяна на топлосистемите и ел. мрежите вътре в сградата. В момента се създава график как да се извършват тези дейности, без да се пречи на учебния процес – подчерта също столичният кмет Йорданка Фандъкова. – В строителството на Френската езикова гимназия инвестираме 5,7 млн. лв. Тези средства се осигуряват от бюджета на Столична община, тъй като ФЕГ бе извадена от общия проект, и това е възможно благодарение на добрата финансова политика на общината " – посочи също кметът.

За сградите, в които ремонтните дейности ще продължат и след първия учебен ден, ще бъде създадена необходимата организация за нормалното протичане на учебния процес.

"От 1 септември мобилни екипи ще ваксинират учители и училищния персонал при заявен интерес от страна на училището" – каза също Фандъкова.

Фотограф: Аделина Ангелова

09.08.2021