Фандъкова: Промени в наредба ще ни позволят да използваме пълноценно съществуващите терени за детски градини

"Промените в Наредбата с изисквания за сградите за образование, които предложих, са факт и това ще ни позволи да използваме пълноценно съществуващите терени." Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Фандъкова благодаря на министъра на регионалното развитие г-жа Аврамова, на зам.-министър Нанков и техните екипи за съдействието и общата работа за децата на София.

„Вече ще можем да използваме пълноценно съществуващите терени на детски градини за изграждане на разширения, както и да строим градини в терени с по-малка площ и неправилна форма. Това беше целта на искането ни за намаляване на отстоянията, което разработихме заедно с главния архитект арх. Здравков“ – посочи също кметът на София.

По думите на кмета Фандъкова "В град като София, където свободни големи терени почти няма, трябва да може да се използват ефективно както по-големите дворове на градините, така и по-малките общински терени. Намалените разстояния ще се допускат с мотивирано решение на общинските съвети, за което вярвам, че в София ще има обща политическа воля.

Втората промяна в наредбата дава възможност детски градини и ясли да се изграждат на първите етажи на съществуващи и новопроектирани сгради, които имат друго предназначение. При тях се гарантира както отделен вход за децата, така и всички изисквания за добра и сигурна среда за децата."

Регламентира се броят на детските площадки – по една самостоятелна за всяка група.

По настояване на кмета Фандъкова за по-голяма сигурност на децата се увеличава височината на оградите – досега те бяха максимум 1,6 м, а сега изискването е 1,6 м да е минималната височина на оградата.

С новите текстове се уеднаквяват и други изисквания, които досега не бяха в синхрон в различните наредби. Очакват се и промените на Министерство на здравеопазването.

В момента по възлагане на кмета Фандъкова се довършва новата тригодишна програма за строителство на нови детски градини и ясли в София. Със строителството ще бъдат разкрити над 180 нови групи, а благодарение на промените, те ще се увеличат.

„Целта ни е до 3 години да осигурим места за всички деца над 3-годишна възраст и да разширим чувствително местата в яслите“ – каза кметът Фандъкова.

Днес кметът на София заедно с кмета на район „Искър“ Ивайло Цеков посети преизградената наново детска градина 36. „Пеперуда“, която бе от бившите етернитови сгради. От септември детското заведение работи с деца, като в момента се посещава от 60. Детската градина разполага с просторен двор и е за 7 градински и 3 яслени групи. Изпълнени са изцяло нови помещения, санитарни възли и физкултурен салон. 

 

Снимки: Аделина Ангелова

 

04.09.2020