Фандъкова: "Професионалистите и иновативните млади хора са големият капитал на София"

Кметът на София посочи няколко примера с проекти на стартъп компании, които са привлечени в работата за града

"Иновативните млади хора са големият потенциал на нашия град." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на четвъртото издание на Startup Europe Summit в присъствието на министър-председателя на България Бойко Борисов, комисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел и министър-председателите на Сърбия, г-жа Бърнабич, на Македония – г-н Заев, на Черна Гора – г-н Маркович.

„Благодаря на еврокомисаря Мария Габриел, че избра именно София за провеждането на тази толкова важна среща, която дава огромен стимул на предприемчивите, млади хора, които променят нашите градове и региони“ – заяви Фандъкова. По думите на кмета на София: „Важно е всички ние да работим в подкрепа на младите и иновативни хора, на професионалистите. Смятам че професионалистите и иновативните млади хора са големият капитал на София. В работата ми като кмет разбрах, че с новите цифрови технологии имаме повече и по-бързи отговори, създаваме възможности и решаваме реални проблеми. Затова приветствам работата и успехите на всяка иновативна компания, която се включва в решаването на градските предизвикателства" – каза още Фандъкова.

В последните години София се утвърди като регионален център на информационни и комуникационни технологии с над 40 000 заети в IT сектора. Информационните технологии са сред най-бързо развиващите се индустрии като формират 5.7% от икономиката на града.

София се нареди на второ място в класацията "Европейски градове и региони на бъдещето – 2018/2019 г." Столицата на България се присъедини към международната стартъп платформа SCALE. SCALE.

Столичната община подкрепя стартиращите предприятия на нейна територия и чрез програма за финансиране на иновативни и стартиращи предприятия. Програмата стартира тази година и до момента са подготвени и подадени бизнес проекти за над 20 стартъпи. Очакваме в началото на новата година да бъдат одобрени първите от тях.

Кметът на София Фандъкова посочи няколко примера с проекти на стартъп компании в София, които са привлечени в работата за града в областта на управлението на отпадъците, градската мобилност и социалната сфера. Това са: платформата „Гражданите“, с която се получават сигнали, както и по информиране за промени в маршрутите на градския транспорт,  безплатно мобилно приложение URBO за паркиране, стартъп Binary за автоматизиран контрол на сметосъбирането и др.

15.11.2018