Фандъкова: Продължава модернизирането на Столичния зоопарк

"Поредният етап от модернизацията на Зоологическа градина – София, която на 18 май 2018 г. празнува 130 г. от създаването си от княз Фердинанд I през 1888 г., приключи. През 2017 г. извършихме цялостно обновяване и модернизация на клетките на големите котки, сега отворихме разширението за сурикатите и бодливите свинчета. Предстои разширението на сектора на приматите." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Разширенията и ремонтните дейности са направени според изискванията на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА). Нашата цел е да станем нейн редовен член, което ще ни позволи да обменяме животни с други зоопаркове.

По повод юбилея на Столичния зоопарк пускаме SMART приложение – VIPS SOFIA ZOO, което може да се изтегли напълно безплатно за всички устройства и да се използва на територията на зоопарка. То дава допълнителна информация за различните видове животни: снимки, видео, текст и аудио записи; информацията е свързана с тяхното хранене, отглеждане и навици. Стартираме с информация за 24 вида животни, като постепенно ще я разширяваме. Предстои да излезе и английската версия на приложението, която ще съдържа еквивалента информация на тази в bg версията. Всички посетители на Зоопарка ще могат да се възползват от безплатната Wi-Fi мрежа в Зала „Големи котки, аквариум и терариум“ и около загражденията на дребните хищници и научат много нови любопитни факти за обитателите на Зоопарка!
Във връзка с юбилея, в събота, 19 май, ЗОО организират целодневен фестивал за малки и големи.

Програма:

19 май 2018 г. (събота)

Между 11:00 – 13:00 часа на лятната сцена на Зоопарка ще се проведе Празничен концерт за най-малките и техните родители с водещ популярният и обичан актьор Ники Станоев.

Програма:

- 11:00 ч. – Концерт на Детски радиохор на Българското национално радио с диригент Теодора Димитрова;

- 11:30 ч. – "Джаз за деца" (Jazz for kids) с "Венци Благоев ДЖАЗТЕТ”, гост вокалист Марина Господинова и детска вокална група “Пим-Пам” с диригент Ирена Христова;

- 12:30 ч. – Викторина за деца “Минута е много” с водещ Петър Вучков.

Вечерта от 18:00 до 20:00 часа на лятната сцена ще се състои втори празничен концерт с участието на любими на тийнейджърите изпълнители.

Програма:

- 18.00 часа Среща с блогъра (Chris Zahariev) Крис Захариев;

- 18:30 часа – NDOE (рапърът ЕНДО);

- 19:00 часа Концерт BNR (Bandata na ruba) – БНР, Бандата на ръба.

20 май 2018 г. (неделя), 19:30 часа

Във връзка със 130-годишнината на Зоологическа градина – София, 30 години Малък куклен театър „Слон” и Културната програма на Столична община по повод председателството на България на Съвета на Европейския съюз от 19:30 часа в зала „Големи котки, терариум и аквариум“ ще бъде представен уникален воден куклен спектакъл – „Райската птица“.

"Райската птица" е първият за България и Европа воден куклен театър.

19 и 20 май 2018 г. – Да направим най-дългата рисунка в Зоопарка! Всички малки и големи посетители на Зоопарка ще могат да се включат в изрисуването на платно от винил с дължина 130 метра, посветено на юбилея на Зоологическата градина!

Всички събития от програмата са безплатни срещу закупен билет за вход в Зоологическата градина.

На 19-ти и 20-ти май касите на Зоопарка ще работят с удължено работно време от 9:30 до 19:00 часа.
 

Фотограф: Гео Калев

18.05.2018