Фандъкова: "През октомври очакваме в София да пристигнат първите от 20-те електробуса"

Учебен център по диагностика на електрически и конвенционални автомобили подготвя кадри в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд"

"Най-важната задача за нашия град е подобряване качеството на въздуха. Една от мерките, с която работим за това, е стимулиране на електромобилността както по отношение на градския транспорт, така и по отношение на личните автомобили. През октомври очакваме в София да пристигнат първите от 20-те електробуса. За поддръжката им са нужни добре подготвени специалисти. Новата техника изисква и добре подготвени специалисти". Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на новия Учебен център по диагностика на електрически и конвенционални автомобили в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд" заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев и зам.-министрите на икономиката и социалната политика Манолев и Лазаров.

Столичният електротранспорт и Столичният автотранспорт имат подписани договори за провеждане на дуално обучение с Професионалната гимназия, по които ученици се обучават в общинските дружества. Кметът Фандъкова поздрави директора на гимназията инж. Таньо Стойчев за развитието на училището, както и отговорния бизнес, който инвестира в базата за обучение на учениците, бъдещи специалисти по транспорт и енергетика.

"Столичната община инвестира в модернизирането на градския транспорт и специално в електротранспорта. През последните години обновихме на 90% тролейбусния парк, над 50% автобусния парк, закупуваме нови и модернизирани трамваи. Построихме 21 км метро и продължаваме с още 12 км от Линия 3. До края на октомври тази година в София ще пристигнат и нови 60 автобуса на природен газ. Столичният електротранспорт обяви обществена поръчка за доставка на 30 нови нископодови електрически автобуса и 12 зарядни станции. Столичната община има одобрена схема за поставяне на зарядни станции за електрически превозни средства на територията на централна градска част. Схемата предвижда разполагането на 64 зарядни станции. Електрическите автомобили са освободени от такса в платените зони за паркиране. Поздравявам министъра на образованието г-н Вълчев и екипа му затова, че поставиха като приоритет дуалното обучение. Всички ясно си даваме сметка, че за да имаме икономика, която да се развива с бързи темпове, са нужни подготвени кадри" –  каза също кметът Фандъкова. – "Учебният центърът в професионалната гимназия "Хенри Форд" е пример за успешен модел за партньорство училище – бизнес. Изграден е със съвместните усилия на Професионалната гимназия, Министерство на образованието и науката и подкрепата на фирмите партньори (ВМW, "София Франс Ауто" и "Порше БГ") по националната програма "Модернизиране на системата за професионалното образование".

Учебният център е първи по рода си, в него се дава възможност за изучаване на устройството на електромобилите и хибридите, както и за диагностика на всички видове автомобили на съвременно технологично ниво. Приоритет в обучението се дава на все повече навлизащите електрически превозни средства, както и повишаването на екологичните показатели на ДВГ в съответствие с европейските стандарти за вредни емисии. В ПГТЕ "Хенри Форд" се обучават над 900 ученици, работят 83 учители, от които 41 учители инженери и 42 учители по общообразователна подготовка.


 

10.05.2018