Фандъкова: "Превенцията при различни кризи, при природни бедствия и сигурността е ключова тема..."

Продължава наблюдението на нивата на реките и общинските язовири

"Превенцията при различни кризи, при природни бедствия и сигурността е ключова тема за всяко населено място". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на Двадесет и петото изложение "Секюрити експо" в присъствието зам.-министъра на вътрешните работи Балабанов, комисар Николов.

Столична община създава иновации в сферата на превенцията. София сформира аварийно-спасително звено, в което в момента работят 34 души, и е първата община с доброволно формирование, в което влизат 67 души.

Екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" са винаги първи на място и оказват помощ. Те се отзовават на сигнали от граждани при различни бедствия, аварии и усложнени метеорологични и пътни условия (обилен снеговалеж, обилни валежи и др.). Дирекцията извършва и превантивна работа чрез следене на нивата на реките на територията на Столична община, наблюдава системата за превенция на горски пожари, която е изградена на територията на Столична община, както и различни други дейности, насочени към недопускане на инциденти. От началото на годината до сега екипите на "Аварийна помощ и превенция" са получили и обработили 700 сигнала при усложнени метеорологични условия, като само през последните дни във връзка със снеготопенето са се отзовали на 68 сигнала.

Екипите извършват наблюдение на нивата на реките, общинските язовири, критичните места и водостоците на Южната дъга на "Околовръстен път". С повишението на температурите и снеготопенето кметът Фандъкова възложи да има осигурено наблюдение на водните нива. Работата продължава. Кметовете на райони имат задача да осигурят наблюдение и да контролират дейностите. Към момента има нормална проводимост на речните корита. Продължава наблюдението на водните нива и контролираното изпускане на язовирите "Иваняне", "Мърчаево", "Суходол" и "Мрамор". По думите на кмета Фандъкова "много е важно при реакцията при различни кризи взаимодействието между различните институции, Столична община, Министерство на вътрешните работи чрез Главна дирекция и Столичната пожарна, както и СДВР".

В навечерието на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. на територията на Столична община беше въведена в експлоатация иновативна система за видеомониторинг на определени зони в града. Системата е основана на иновативна технология за управление.


 

07.03.2018