Фандъкова: Предлагам промяна в два местни данъка за подобряване на качеството на въздуха и да защитим повече средства за кварталите

"Подобряването на качеството на въздуха и повече средства за работа в кварталите са два от стратегическите приоритети, които заложих в новата си програма. За да защитим тази посока на развитие и да осигурим средства за изпълнението, предлагам промени в два местни данъка – данъка за автомобилите и данъка за възмездно придобиване на имущество." Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция заедно със заместник-кмета Дончо Барбалов.

Фандъкова посочи, че за подобряване на качеството на въздуха – предлага увеличение на данъка за автомобилите с най-ниските екологични стандарти и по-голяма мощност. Справедливият принцип е замърсяващите коли да плащат повече. Предвижда се:

  • За колите с екостандарт 0, 1, 2, 3 и 4 коефициентът да е горната граница по закон;
  • За колите с екостандарт 5 и 6 – няма да има увеличение. За тях запазваме най-ниския по закон коефициент.

За мощността на автомобилите се предлага същият принцип:

  • За колите с най-ниска мощност (до 74 киловата) запазваме най-ниския коефициент, а за по-мощните (над 74 киловата) увеличаваме коефициента с между 10 и 15%;
  • За колите с малка мощност – увеличението е от 3 до 10 лв. и то само за колите с ниските екостандарти. За колите до 100 конски сили – които са най-разпространените – увеличението е между 7 и 40 лв., като 40 лв. е за колите в екостандарт 0, 1 и 2, а за тези със стандарт 3 и 4 е 17 лв.

От предложените промени се очаква в бюджета да бъдат събрани 18 млн. лв. повече. Кметът Фандъкова посочи, че се предвижда средствата да бъдат инвестирани за градския транспорт, в това число пускане на довеждащия транспорт от кварталите до метрото с пускането на третата линия на метрото и възстановяване на паркове и градини в кварталите.

"През 2019 г. данъците за МПС в София са минималните, които се допускат от закона, и на практика в сравнение с 2018 г. има сериозно намаление на данъка на голяма част от автомобилите в София" – каза зам.-кметът  Дончо Барбалов и посочи, че увеличенията не обхващат над 180 000 коли в София, които са с Евро 5 и 6. Най-масовите коли (с мощност до 90 к.с.), са около 360 хиляди.

"Предлага се и промяна на данъка за възмездно придобиване на имуществото. Това е местният данък при сделки с имоти и коли. От 2,5% се предлага да стане 3%. Справедливо е тези средства да бъдат насочени към подобряване на инфраструктурата в кварталите" – каза Фандъкова. 

До края на деня предложенията за промени ще бъдат публикувани на сайта на общината. В рамките на месец всеки гражданин може да изпрати свое предложение и коментар по предложенията.

Предложенията за промени трябва да бъдат разгледани и приети от Столичния общински съвет и се очаква да влязат в сила през 2020 г.

 

 

 

27.11.2019