Фандъкова: "Построихме 10 нови спортни зали и физкултурни салона в училища, продължаваме инвестиции в спортна инфраструктура в града"

За четири години събитията на „Cофия – европейска столица на спорта“ събраха над 1.2 млн. души. Това са участници, зрители и гости на организираните фестивали, състезания, спортни празници. През последните години участниците и гостите на спортните събития се увеличиха в пъти: от 140 000 през 2015 г. и ще достигнат до 960 000 души през 2019 г. За 4 години са проведени близо 500 събития, като над 200 са за 2018 г.

В резултат от постигнатото досега получихме оценка в писмо ACES EUROPA –  София е обявена за постоянен носител на титлата „Европейска столица на спорта“. Това е и признание за постигнатото и ни мотивира да продължим да работим. Това съобщиха днес на пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков заедно със зам.-председателя на Общинския съвет Николай Стойнев и отговорния секретар на фондация „София – европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев.

Близо 90% от спортните събития са проведени със съдействието на „София – европейска столица на спорта“ и дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм” на Столична община.

По думите на кмета Йорданка Фандъкова интересът към спорта започва в семейството. "Изградихме най-голeмия открит многофункционален спортен комплекс в парк „Възраждане“ през 2015 г. От началото на 2018 г. досега в базите на комплекса са спортували над 130 000 души, което е с близо 30% повече спрямо същия период на миналата година – каза Фандъкова. – Изграждаме фитнес площадки, маси за тенис в столичните паркове и градини. През последните години са изградени 45 фитнес площадки в паркове и 38 тенис маси. Спортът се развива в детските градини и училищата, затова за мен ключови са инвестициите в образователната инфраструктура. До момента построихме 10 нови спортни зали и физкултурни салона в училищата, на път сме да решим окончателно проблема с липсата на физкултурни салони" – каза кметът на София. Готова е спортната зала в 149. СУ в кв. “Овча купел“.

За периода от 2006 г. до сега със строителството на нови детски градини са изградени 78 нови физкултурни салона и 14 плувни басейна. През 2019 г. планираме да започне реконструкция и изграждане на физкултурни салони в пет училища, за които в момента текат процедурите по избор на изпълнител.

Покрай инициатива „София – европейска столица на спорта" бе направено предложение към устройствения план за райониране на зоните за спорт, почивка, туризъм и активности на Витоша. В момента тече обследване на планината, за да стартира рехабилитация на хижи, заслони, пътеки, табели и др. Обявена е обществена поръчка за доставка на 10 автобуса за линиите, водещи към Витоша. Автобусите ще бъдат с ръчна скоростна кутия, ще отговарят на екостандарт Евро 5 и ще са минимум от 2010 г.

„Искаме да създадем устойчив спортен модел, който да остане в полза на софиянци и след 2018 г., да завършим инфраструктурните проекти и инициативи в областта на спорта и да продължим подпомагането на общности и клубове в развиване възможностите за спорт на хората от различни възрасти. Спортът като превенция на агресията също е важна цел на проекта,“ така председателят на Столичния общински съвет и председател на фондация „София – европейска столица на спорта Елен Герджиков изтъкна мотивите проектът да бъде продължен.
 

Фотограф: Гео Калев 

29.08.2018