Фандъкова покани съвременни български творци да предложат идеи за заданието за конкурс за подземното пространство на бившия мавзолей

По покана на кмета на София Йорданка Фандъкова съвременни български творци и артисти ще дадат идеи за подготовка на заданието за конкурс за подземното пространство, част от бившия мавзолей.

Столичната община успя за запази подземния комплекс в Градската градина. С решение на Столичния общински съвет се предвижда мястото на подземието на бившия мавзолей на Георги Димитров да бъде превърнато в галерия за съвременно изкуство – филиал на Софийска градска художествена галерия (СГХГ).

Предстои обявяване на международен архитектурен конкурс за тази част от центъра на града. Като първа стъпка във връзка с изготвянето на архитектурното задание за конкурса кметът Фандъкова покани идеи и предложения да направят участниците в Националния конкурс „С усилия към звездите“ на фондация "Културни перспективи“, в който заедно с млади творци работят и ментори. Менторите – изявените български творци и артисти Недко Солаков, Георги Господинов, Галина Борисова и Явор Гърдев, заедно с някои от стипендиантите на конкурса Емона Илиева, Констанца Гецова, Надя Керанова и кмета на София Йорданка Фандъкова – посетиха подземните пространства. На посещението присъстваха и председателят на Комисията по образование наука, култура и културно многообразие към Столичния общински съвет Малина Едрева, зам.-кметът доц. д-р Тодор Чобанов, главният архитект Здравко Здравков, директорът на СГХГ Аделина Филева, Ина Кънчева - учредител и инициатор на стипендията и всички общи проекти на петте ментора и стипендиантите.

Бъдещият архитектурен конкурс ще бъде съобразен с направените предложения за развитие на съвременни изкуства.

Днес в подземния комплекс се намират телефонна централа от миналия век, съоръжения за осигуряване на електроснабдяване, а едни от най-интересните съоръжения са най-големият климатик за времето си и подемен асансьор.

Пространството е част от центъра на града и заема важно място в оста от градски музеи и галерии на София като Софийска градска художествена галерия, Националната художествена галерия, "Ларгото", Музеят за история на София.

Фотограф: Гео Калев

05.11.2018