Фандъкова: Подобряването на качество на въздуха е стратегическа задача

Подобряването на качество на въздуха е стратегическа задача. За съжаление резултати в тази сфера не се постигат бързо, изискват огромни инвестиции, нуждаят се от това всички институции да работят в координация и обща посока и не могат да бъдат осъществени без подкрепата и личното участие на гражданите. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на програмата за подобряване на качеството на въздуха.
   Кметът Фандъкова посочи, че във всички сфери, в които работим вече няколко години екологичния ефект и грижата на околната среда са задължителна задача.
   С разширяването на първия и строителството на втория метродиаметър - са построени 22 км метро за по-малко от 10 г. и вече над 350 хил. души използват метрото всеки ден. Това е не само ключов транспортен обект, а стратегически екологичен проект - 75 хил. т. вредни емисии на година се спестяват само с метрото.
   По настояване на столичния кмет Пътна полиция и Държавната автомобилна инспекция започнаха съвместни проверки на нивата на вредните емисии от превозни средства. Проверките се извършват от мобилна лаборатория, с която КАТ разполага.
   Подготвя се доклад до Столичния общински съвет, който да даде разрешение за ограничаване на движението на автомобили и безплатен градски транспорт при трайно високи нива на фините прахови частици.
   Най-важното е да се въведат национални стандарти за горива, които се използват за отопление - това означава да се забрани продажбата на дърва за отопление с висока влажност и на въглища с високи нива на сяра и пепел.
   С повишението на температурите започна почистване на булевардите. Предвижда се при подходящи атмосферни условия да започне и миене.
   Заместник-кметът по екология Йоана Христова представи конкретните мерки за подобряване на въздуха в София.

09.02.2017