Фандъкова : "Подкрепяме отговорния бизнес, който използва иновативни и зелени решения"

"Днес все по-често говорим за чистотата на въздуха. Мерките, които трябва да приложим, зависят от всички нас  – институциите, бизнеса , гражданите,  от усилията на всеки човек и от промяна на навиците и нагласата на хората. Ето защо подкрепяме отговорния бизнес, който има отношение към развитието на зелени политики. Приоритетите ни за работа във всички сектори са за развитие на София като зелен и иновативен град. Обединяваме всичките си цели в тази стратегическа визия за София."

Това каза по време на годишната среща с представители на Българския икономически форум кметът на София Йорданка Фандъкова.  В срещата участваха зам.-кметът Евгени Крусев и изпълнителният директор на  Столичната агенцията за инвестиции и приватизация Владимир Данаилов.  

"Развитието на София през последните години е резултат на активното и усилено темпо на работа, което наложихме. София привлича все повече чуждестранни инвеститори."

Според столичния кмет една от причините е възможността за намиране на висококвалифицирани кадри, както и инвестициите, които държавата и общината правят в публичната инфраструктура и в създаването на добра дигитална инфраструктура.

"Столичната община е една от най-големите възложители на публична инфраструктура", припомни още столичният кмет.

"Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" повиши дългосрочния кредитен рейтинг на София от ВВ+ на ВВВ- със стабилна перспектива. Така той вече влиза в групата на „инвестиционните рейтинги“, отбеляза Фандъкова.  Това означава, че София  става още по-привлекателно място за насочване на инвестиции. Добрият рейтинг е не само полезен ориентир за чуждестранните инвеститори, а и за самата община и нейните граждани, защото помага за привличане на финансов ресурс за реализиране на капиталовата програма на столицата.

"София продължава да бъде най-голямата областна икономика в страната.  В столицата се произвежда около 40% от брутния вътрешен продукт на България. Приносът на Столичната община към националната икономика се увеличава с умерен, но стабилен темп през последните години, което отразява продължаващата концентрация на икономическа активност в столицата", припомни столичният кмет .

"Към края на 2015 г. столицата е привлякла 52% или над 12 млрд. евро чужди инвестиции или над 9 000 евро на човек от населението, което е около три пъти повече от средната стойност за страната. София се отличава и с добро усвояване на европейски средства, което е основен източник на публични инвестиции. До края на септември 2017 г. столицата е усвоила 3,5 млрд. лева", посочи Фандъкова.

Най-големият бенефициент е общинското дружество "Метрополитен", което стопанисва столичното метро.  В София е регистриран най-високият коефициент на заетост в България сред населението в трудоспособна възраст през 2016 г. – 72.5%, като достига до 89.9% във възрастовата група между 35 и 44 години. Фандъкова посочи още, че се подобрява  образователната структура на заетите. Наблюдава се сериозен ръст на работните места в ИТ индустрията и професионалните дейности, което е следствие от бума на тези сектори през последните години. Секторът на информационните технологии е една от най-бързо развиващите се индустрии в Столична община. Делът на сектора в столичната икономика се увеличава от 3,8% до 5,7% от общия обем на произведената продукция и до почти 50% от по-широкия отрасъл на информационно-комуникационните технологии.

По време на срещата си с представителите на Българския икономически форум столичният кмет Йорданка Фандъкова представи основните приоритети в проекта за бюджет за 2018 година, както и инвестиционна програма.

"Планираме да инвестираме над 103 милиона лева в реконструкции на улици и булеварди, изграждане и ремонт на улици в кварталите, за цялостни ремонти на трамвайни трасета и мостови съоръжения.  „Един от най-трудните за изпълнение проекти през следващата година е ремонтът на ул. „Граф Игнатиев“, посочи Фандъкова.

"Очакваме заедно с държавата да започнем разширението на "Околовръстен път" от „Младост 4“ до АМ Тракия. Проектът е готов и предаден в Агенция „Пътна инфраструктура“ . Продължаваме разширението на третата линия на метрото, като до края на 2019 г. ще бъдат готови още 12 километра метро, свързващо кварталите „Левски“ и "Горна баня" при "Околовръстното" с центъра на града.  Планираме изграждане на нови детски градини и разширения на училища, възстановяване на Западен парк, изграждане на парк „Въртопо“ и ремонт на Зоологическата градина", посочи още столичният кмет Фандъкова.

08.12.2017