Фандъкова: Подготвя се онлайн анкета в столичните училища за сигурността в интернет

Важно е включването на програми по киберсигурност в средните и висши училища

"Столична община като партньор работи за създаване на различни образователни форми по сигурност в интернет. В края на миналата година подкрепихме Платформа за образование и иновации в киберсигурност чрез подписване на споразумение между Военна академия “Г. С. Раковски”, Асоциация за развитие на София, Софийски форум за сигурност, Българско ядрено дружество и Национална браншова организация за електрическа мобилност. Една от целите на тази платформа е разработване и предоставяне на различни образователни формати по киберсигурност. През този месец се предвижда да бъде обявена онлайн анкета, която цели да събере информация за познанията по сигурност в интернет сред ученици от софийските училища." Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на конференция „Киберсигурността в Европейския съюз: начини да отговорим на все по-нарастващите заплахи“.

Анкетата включва въпроси като: Използвате ли настройките за поверителност в социалните мрежи? Проверявате ли сигурността на сайтовете, които използвате? Сменяте ли често паролите си? Знаете ли към кой орган в държавата следва да се обърнете, ако считате че в интернет се извършва неправомерна дейност или се нарушават Вашите или на Ваши познати правата и интересите?

Анкетата ще бъде доброволна. Тя е изготвена от Софийския форум за сигурност. Резултатите ще помогнат за идентифициране на образователни липси и съответно предприемане на мерки.

"Киберсигурността е едно от новите предизвикателства в нашето време" – заяви също кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите ѝ "дигиталната трансформация е променила начина на общуване и много сектори трябва да се справят с новите технологии. Затова обаче са нужни дигитални умения, които трябва да включват и познаване на рисковете. „40 000 души работят в IT сектора в София и това ни задължава непрекъснато да инвестираме в иновациите" – посочи Фандъкова. Според нея, за да се отговори на нарастващите предизвикателства в онлайн средата, трябва да се включат програми в средните и висшите училища за подготовка на експерти в киберсигурността.

Дисциплина „Информационна сигурност“ е въведена само в едно средно училище в столицата – 128. училище в „Младост“. Информатика се изучава в над 70 училища от първи клас, а във всички трети класове вече е въведен предмет Компютърно моделиране. В 267 паралелки са въведени IT технологии като компютърна техника и технологии, цифров дизайн, приложна информатика.

В няколко университетa вече са открити магистърски програми по "Киберсигурност", а Столична община включва тази тема в Балканския хакатон, който организирахме миналата година заедно с еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.
На тема сигурност в интернет Столичната община подкрепя граждански проекти по Програма „Европа“. Един от тях е „Кой е срещу теб в мрежата“.

11.03.2019