Фандъкова: Паметта за хората, градили България, дава духовните основи за развитие на цялата ни нация

"За мен опазването и предаването на паметта са ключови за възпитанието на младите хора и на обществото като цяло. А паметта за хората, градили България,  и тези, които я прославят и днес със своето творчество, дават примера и посоката за развитие на талантливите хора, дават духовните основи за развитие на цялата ни нация." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на възстановения бюст-паметник на Панчо Владигеров.   

Кметът припомни, че първата ѝ инициатива като кмет е да се  възстановят паметниците в Алеята на бележитите българи в Борисовата градина. През последните години с усилията на Столична община, Музея за история на София, Програма „Култура“, професионални  и родолюбиви организации са реставрирани  38 бюст-паметника в градината. Йорданка Фандъкова благодари и за подкрепата на всички институции, застанали зад каузата за възстановяване на бюст-паметника на големия български творец: Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров”, Националното музикално училище „Любомир Пипков”, Съюзът на българските композитори, Съюзът на българските музикални и танцови дейци, Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК), Софийска филхармония, Къща музей „Панчо Владигеров” – София, Фондация „Духовно наследство на Панчо Владигеров” и Фондация „Панчо Владигеров”.

Автор на оригиналния бюст е скулпторът Тодор Първанов. Той го създава през 50-те години на миналия век, като Панчо Владигеров лично му позира за него. Паметникът е поставен в Борисовата градина през 1987/1988 г. по повод 10-годишнината от смъртта на композитора. 
За щастие преди години дъщерята на скулптора – Олга Първанова, дарява копие на Съюза на българските композитори, което и до днес се съхранява там. Благодарение на това единствено запазено копие на оригиналния бюст става възможно днес възстановяването на паметника.

Новата отливка на бюста е  дело на скулптора Марин Марков и неговия  екип,  който  почисти съществуващия мраморен постамент, възстанови надписите и извърши цялостния монтаж на паметника, така че да върне оригиналната му визия и блясък.

Панчо Владигеров създава огромно по мащаби и жанрово разнообразие творчество, наброяващо над 20 хиляди страници нотни ръкописи. Той е единствен представител на България в Постоянния съвет за международно сътрудничество на композиторите, част от делегацията на Световния конгрес на мира в Париж, 1949 г.

На събитието присъства внукът на бележития композитор –  проф. д-р Панчо Владигеров.

 

22.04.2019