Фандъкова: Първите от малките електрически автобуси за довеждащ транспорт са факт

"Първите от малките електрически автобуси вече са факт. Първият от 52 малки електрически буса, които ще са довеждащ транспорт на кв. „Витоша ВЕЦ Симеоново“ и „Горна баня“ до големи спирки на градския транспорт, е произведен. Техните доставки в София ще започнат през ноември и догодина ще стартираме проекта." Това съобщи в профила си във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова.

"В София са доставени и първите два електрически автобуса за иновативния проект за градски транспорт „по заявка“. По този експериментален проект работим с нашите партньори от Софийския университет, Пловдивския университет, НИМХ и НСОРБ. Целта е да се даде алтернатива за придвижване с градски транспорт в квартали, които са гъсто населени, но без подходяща пътна инфраструктура. И в същото време да се използват електрически бусове с нулеви емисии" – посочи кметът Фандъкова.

Тестването, с което ще се определят най-удобните за хората маршрути, ще стартира през октомври с кварталите „Манастирски ливади-запад“ и „Манастирски ливади-изток“. Предвижда се това да се направи заедно с граждани и гражданските организации на място. Следващият тестови маршрут ще е в зоната на м. „Гърдова глава“, „Бояна“, ж.к. „Бъкстон“, „Павлово“ и част от „Красно село“. 

 

 

23.09.2022