Фандъкова: Осигурихме повече площ за животните в сектор „Хищници“ с ремонта в Столичния зоопарк

Реконструкцията е съгласувана с Европейската агенция за зоопарковете и аквариумите.

Между три и пет пъти повече площ за животните в сектор „Хищници“ осигуряваме с новите шест клетки. Това е първото разширение в Столичния зоопарк, каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова.

Основната цел на реконструкцията е животните да се чувстват добре, а посетителите да имат по-добър достъп. Затова ремонтираме и алеи, осветление и озеленяване.

След разширението и ремонта на местообитанията на Тигър, Пума, Ягуар и Леопард, предстои реконструкция на сектор „Примати“. Реконструкцията е съгласувана с Европейската агенция за зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА) и това е важно, за да може нашият зоопарк да се включи в общата мрежа, посочи също Фандъкова.

Преди няколко месеца почистихме езерото, а сега търсим начин да разширим паркинга на зоопарка.

На финалната фаза сме на съгласуване на големия идеен проект за цялостната реконструкция на Столичния зоопарк, като се отразяват коментарите на консултанта от ЕАЗА. В проекта една от идеите на експертите е животните да не се показват по видове, а на географски принцип – ще има зони „Африка“, „Азия“, "Северна Америка“, "Южна Америка", "Български хищници и фауна".

Фотограф: Гео Калев

16.06.2017