Фандъкова: Около 7 млн. лв. са заложени в бюджета на София за възстановяване на минералните бани

"Около 7 млн. лева сме заложили в бюджета на София за възстановяване и реставрация на минералните бани. Тази година в проекта за бюджет, който вече се обсъжда в Столичния общински съвет, сме заложили средства за няколко важни обекта по отношение на едно от най-големите ни богатства на София – минералните води. Освен довършването на банята в Банкя, сме предвидили и възстановяване на баните в кварталите „Овча купел“ и „Горна баня“." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на ремонтните дейности на Минералната баня в Банкя.

За сградите в „Овча купел“ и „Горна баня“ в момента текат процедурите и се очаква след завършването им тази година да започне работа.

Водата в Минералната баня в Банкя ще се използва и за отопление на сградата. Фандъкова посочи, че проектът предвижда и енергиен център на Минералната баня, който предполага, че минералната вода ще се използва и за отопление на банята заедно с електричеството.

Кметът на Банкя Рангел Марков посочи, че целта да края на годината обектът да работи и да може да посреща своите посетители както преди 110 години, откакто е заработил през 1910 г. Предстои да се разгледа и реши от Общинския съвет и начинът на управление.

Завършен е и аквапаркът в парк „Възраждане“, за който също се използва минерална вода. Проучва се минералното находище в район „Надежда“ до 55-то училище, където ще бъде развит зелен проект.

 

 

 

 

 

31.01.2020