Фандъкова: "Общо 48 млн. лв. инвестира Столична община тази година за строителство и модернизация на училища и детски градини"

"Само тази година за ново строителство и модернизация на детски градини и училища влагаме 48 млн. лв., това може би е най-мащабният бюджет, който е отделян." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери реконструкцията на 101. СУ „Бачо Киро“ в район „Надежда“.

Кметът Йорданка Фандъкова уточни, че част от средствата за реновиране на учебни сгради са от Оперативна програма „Региони в растеж“ – 27 млн. лв. за тази година, а общо над 63 млн. лева е бюджетът по дейностите по ОП „Региони в растеж“, които се изпълняват през 2018 – 2019 г. Сроковете за приключване на ремонтите са през 2019 г. 101. СУ „Бачо Киро“ е едно от 18-те сгради, които в момента се реновират и реконструират цялостно по Оперативна програма „Региони в растеж“. На проверката присъства и кметът на район „Надежда“ инж. Димитър Димов.

В общо 48 училища и детски градини на територията на Столична община се извършват строителство, основни ремонти, реконструкции и обновяване на сградите. В 18 училища и детски градини ще продължат и след 17 септември, като е направена организация да не се пречи на учебните занятия. Заедно – директорите, районните кметове и екипите на Столична община – са създали организация да продължи работата без това да пречи на учебния процес.

Общо тази година около 21 млн. лева са инвестициите в ново строителство и летни ремонти на сгради на училища и детски градини. В 17 детски градини и 13 училища ремонтите ще приключат до началото на учебната година.

 

 

Фотограф: Гео Калев

03.09.2018